Belföld

Az osztrákok inkább tömegközlekednek

Az osztrákok használják a legtöbbet a tömegközlekedési eszközöket az Európai Unió 25 tagországa közül - derült ki az Osztrák Közlekedési Klub (VCÖ) legfrissebb elemzéséből.

A bécsi számítások szerint egy osztrák évente átlagosan 3010 kilométert tesz meg tömegközlekedési eszközzel, ami kétszerese például a németországinak. Ezzel Ausztria áll az első helyen az EU-ban az egy lakosra számított tömegközlekedési eszközökön megtett út hosszát tekintve.

A VCÖ szerint az osztrákok évente összesen 24,4 milliárd kilométert tesznek meg tömegközlekedési eszközökkel. Ennek egyharmadát vasúton, 16,1 milliárd kilométert pedig villamossal, autóbusszal és metróval.

Az osztrák állami vasúttársaság (ÖBB) mellett 14 magáncég is üzemeltet vasútvonalat a 8,15 milliós lélekszámú országban. A klub számításai szerint az osztrák vasutak évi 17,6 milliárd tonnakilométerrel 1 millió tehergépjárművet váltanak ki a teherszállításban.

Az összesítések szerint 4,4 millió osztráknak nincs autója, így Ausztria lakosságának több mint a fele csak tömegközlekedési eszközzel utazhat.

Az osztrák tömegközlekedés éves forgalma 9 milliárd euró, ami a GDP 4 százalékával egyenlő. Az ágazat 172 ezer embernek ad munkát, akik közül 91 000-en a tömegközlekedési vállalatoknál dolgoznak, a többiek pedig a szállítóvállalatoknál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik