Belföld

A közvélemény elítéli Annusék viselkedését

A magyar felnőtt lakosság harmadának az „Olimpia" kifejezés hallatán azonnal és automatikusan a doppingbotrány jut eszébe - derült ki a Capital Research Piac- és Közvéleménykutató Intézet 2004. augusztus 30-31-i felméréséből.

Abban a kérdésben, hogy a kétes ügyekben érintett sportolók valóban doppingoltak-e vagy sem nagyon erősen, fele-fele arányban megoszlanak a vélemények.

Mind Fazekas Róbert, mind Annus Adrián viselkedését a teljes minta kétharmada találta helytelennek. A teljes minta kétötöde ért egyet azzal a feltételezéssel, hogy „valakiknek érdekében állt lejáratni Magyarországot”. Válaszadóink 14 százaléka véli úgy, hogy „a dobogós magyar sportolók között ténylegesen több volt a doppingoló, mint más nemzetek esetében”, további 14 százalék pedig azt gondolja, hogy „a magyar sportolók sem doppingolnak többet, csak ügyetlenebbek a tiltott szerek használatában, és ezért könnyebben lebuknak”.

A válaszadók túlnyomó többsége, több mint négyötöde véli úgy, hogy „a magyar sportdiplomáciának mindent meg kell tennie azért, hogy kiderüljön az igazság: ki doppingolt és ki nem, mert csak így védheti meg a tiszta eszközökkel küzdő magyar sportolók becsületét”. 

A megkérdezettek fele egyetért Gyurcsány Ferenc azon kezdeményezésével, mely szerint meg lehetne szüntetni azoknak a sportegyesületeknek az állami támogatását, melynek versenyzőit bizonyítottan doppingoláson kapták. A minta több mint fele gondolja azt, hogy az érintett sportágakban világszerte szinte mindenki doppingszereket használ. Válaszadóink fele nyilatkozott úgy, hogy „az olimpia manapság már csak a pénzről szól, semmi köze a tiszta versenyzéshez”.

Abban a kérdésben, hogy az érintett sportolók valóban doppingoltak-e vagy sem, nagyon erősen megoszlanak a vélemények. Az e témakörben állást foglaló válaszadók szinte minden sportoló esetében fele-fele arányban oszlanak meg. Az egyetlen kivételt Gyurkovics Ferenc jelenti. Róla a teljes minta negyede gondolja azt, hogy valószínűleg doppingolt, és mindössze 15 százalék valószínűsíti ennek ellenkezőjét. Ebben nyilván szerepet játszik, hogy a bizonyított doppingolások közül az ő esete kapta a legnagyobb nyilvánosságot.
Mind Fazekas Róbert, mind Annus Adrián viselkedését a teljes minta kétharmada találta helytelennek, s nyilatkozott úgy, hogy egy sportolónak ennél fegyelmezettebben kell viselkednie.

A viselkedés megítélése és a doppingolás feltételezése között logikus összefüggés tapasztalható: azok a válaszadók, akik úgy gondolják, hogy a sportolók doppingoltak, értelemszerűen nagyobb arányban helytelenítik viselkedésüket. (Valószínűleg a sportolók viselkedése alapján hozták meg negatív ítéletüket a doppingolás ügyében.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik