Belföld

Szeretetre vágyik az MSZP – mi áll a hat programban?

A párt szervezeti megújítását és stílusának közérthetőségét szorgalmazza az MSZP hat pártelnök-jelöltje a párt honlapján olvasható programjában.

Hiller István, az MSZP alelnöke az Új kapcsolat címet adta programjának. Mint írja, elnökjelölti programja radikális, “radikálisan kezdeményező és radikálisan együttműködő. Szociáldemokrata”. Az alelnök szerint az MSZP-nek három elvárásnak kell megfelelnie, hogy ismét számíthasson a választók bizalmára: nyitott, érthető és szerethető pártnak kell lennie.

Mint írja, a párttagok és a szimpatizánsok jogos elvárása, hogy a párton belüli döntések ne háttéralkuk, alkalmi szövetségek titkos tárgyalásainak eredményeképpen szülessenek, hanem a párt nyilvánossága előtt. Ezért erősíteni kell a párton belüli demokráciát. “Irány az egyetemi, főiskolai ifjúság!” – írja Hiller István hozzátéve, hogy a pártnak országos klubhálózatot kell létrehoznia, és hálózatként kell működnie. A politikus kitér a kommunikációra, mivel szerinte az MSZP egyik legsúlyosabb problémája, hogy politikusainak megszólalásai nem közérthetőek, ugyanakkor felhívja arra a figyelmet, hogy “nem folytatható tovább az a gyakorlat, hogy a Magyar Szocialista Párt testületeiben hozott taktikai, vagy stratégiai döntések idő előtt kiszivárognak a médiába”.

Jánosi György, az Országos Választmány elnöke Nyitás és fordulat című programjában arról ír, hogy a az MSZP előtt álló két év “elegendő, hogy bizonyítsuk, van víziónk a tisztesség, a szolidaritás, az egyenlő esélyek Magyarországáról”. A társadalom szétszakadt – állapítja meg a választmányi elnök, ezért a baloldal kötelessége, hogy építse újra a társadalmi szolidaritást. A leszakadók, a szegények segítségre szorulnak: több kell hogy jusson nekik. A támogatás ne azok kapják, akiknek erre nincs szükségük.

Az egészségügyről szólva Jánosi György leszögezi, hogy az egészségesebb országhoz vezető utat a szocialistáknak kell megtalálniuk, mert sem a konzervatív, sem a liberális megoldás nem jó. A politikus szerint az MSZP új célkitűzései megkövetelik a párt szervezeti és működési korszerűsítését, ezért a politizálás szintereinek a baloldali kluboknak kell lenniük.

Lamperth Mónika elnökségi tag Őszintén szólva című programjában azt írja: “olyan pártot szeretnék, amelyet lehet szeretni, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. Határozott, de nem arrogáns, büszke, de nem magamutogató, hatékony, de nagyon emberi – ilyen pártot szeretnék vezetni (de egyszerű tagként is erre vágyom)”.

A politikus szerint a kongresszus másnapján meg kell kezdeni a felkészülést a 2006-os kampányra. A siker előfeltétele a jó kormányzás és parlamenti munka a hátralévő 20 hónapban. Lamperth Mónika kitér a Táncsics Alapítványra, amely szerinte az MSZP utánpótlását alapozza meg.

Szekeres Imre, az MSZP másik alelnöke Útelágazáshoz érkeztünk! címmel írta meg programját, amelyben közli: “az elmúlt napok történései is azt mutatják, ha az MSZP nem változik, elhalad mellette a világ. Ezt nem engedhetjük és nem is engedjük meg”.

A politikus a baloldali értékek között a szabadságot, a társadalmi igazságosságot, a szolidaritást, az egyenlőséget és a kölcsönös felelősséget említi, és az MSZP alapvető céljának azt nevezi, hogy “Magyarországon az esélyegyenlőség és a szociális rászorultság elve egyaránt érvényesüljön”. Szekeres Imre az egyik fő kérdésnek nevezi azt, hogy milyen módon nyerheti meg az MSZP újra a magyar választópolgárok bizalmát, amihez szerinte minden emberhez szóló gyakorlati program kell, a párt újjászervezése, valamint erős és egységesen fellépő elnökség.

Az alelnök javaslatot tesz arra, hogy még ebben az évben mérjék fel az MSZP erejét vidéken és Budapesten mind a 176 egyéni választókerületben, valamint arra, hogy alakítsanak pártparlamentet, ahol a helyi szervezetek véleménye és javaslatai közvetlenül eljuthatnak a vezetőség felé.

Szili Katalin, az MSZP elnökhelyettese Milyen MSZP-t szeretnék? című programjában az MSZP-t korszerű baloldali néppártként definiálja, amelynek “ideológiai arculata nem lehet homályos. Egyértelműen a szociáldemokrácia eszméit vallja magáénak”. Mint írja, közösség és egyén, társadalom és gazdaság, munka és tőke viszonyában a szociáldemokráciának mindig a közösség, a társadalom és a munka oldalán a helye.

Szili Katalin szerint az MSZP “nem utasítja el a baloldali ideológiai gyűjtőpárt szerepét, befogadói készsége a demokratikus szocializmus híveitől az alternatív mozgalmakon át a globalizációkritikai mozgalmakig terjed, sokszínű baloldal kialakítását kívánja elősegíteni”. Hozzáteszi: néppárti jellegű politikájának hangsúlyos címzettjei a munkavállalók, a szellemi foglalkozásúak, az alkalmazottak, valamint a kis- és a középvállalkozók.

A következő két év legfontosabb céljai között határozza meg a morális megújulás szükségességét a párt valamennyi vezetői szintjén. “Egy vonzó és győztes pártnak a választók eszét és szívét egyszerre kell megnyernie. Bízzunk az emberekben és szóljunk hozzájuk közérthetően” – véli az elnökhelyettes.

Toller László, Baranya megyei MSZP elnök személyes hangvételű, Ötletesség, öntevékenység, önbizalom címet viselő programja szerint az MSZP-nek “nem elég újraírni, vagy reformálni eddigi tevékenységünket, hanem a pártalakítás 15. évfordulóján mindent újra kell gondolni. Ehhez jó alapot ad a Hiller István által jelzett dokumentumtervezet”.

A pécsi polgármester a jelöltséggel kapcsolatos dilemmáit sem titkolja: “alaposan elgondolkodtam azon, hogy kell ez Nektek, kell ez nekem? Jól tudjátok, hogy nem tartozom az egyszerű esetek közé, nehezen bírom a tehetetlenkedést, a kreativitás hiányát, az eldöntött kérdések utólagos átfogalmazását”.

Toller László programjában úgy látja, hogy helyre kell állítani a párt demokratikus működését, a helyi és területi munkát a valóságos társadalmi és közigazgatási környezethez kell igazítani, többet kell megjelenni az emberek között, be kell fejezni a veszekedést. A politikus dolgozata végén közli programvázlatát, ahol felsorolja mit kellene tenni az emberekért és a településekért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik