Belföld

A számvevőszék szerint nincs fejlődés a zárszámadásban

Évek óta hasonló kritikát fogalmaz meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a költségvetés végrehajtásának ellenőrzése során, és bár történtek kedvező változások, számos területen nincs érdemi fejlődés - állapítják meg a számvevők.

Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke szerdai sajtótájékoztatón a 2003. évi költségvetés végrehajtásának ellenőrzését ismertetve, továbbra is kifogásolta a költségvetési tervezés hiányosságait, a gazdálkodás belső fegyelmezetlenségét, illetve a beszámolók megbízhatóságának problémáját.

Pozitív változásnak értékelte, hogy a 2003. évi zárszámadási törvényjavaslathoz nem kapcsolódik jelentősebb törvénymódosítási csomag, ellentétben az ÁSZ által többször kifogásolt korábbi gyakorlattal, miszerint a zárszámadási törvényjavaslatok részeként egyéb törvényeket is változtat az Országgyűlés az úgynevezett salátatörvényekkel.

“Évről évre kifogásolja az ÁSZ a költségvetési és az államháztartási törvény gyakori módosítását, úgy véljük ezzel a jogbiztonság is sérül” – mondta. Az ÁSZ elnöke elismerte, hogy a gazdasági változások követésére szükség van az államháztartásban, de kritikával illette, hogy az utóbbi néhány évben, 2001. elejétől mostanáig 24 alkalommal módosult az államháztartási törvény.

Rendszeressé vált a folyó évi költségvetési törvények zárszámadási törvény keretében történő módosítása is, amit ismételten kifogásol az ÁSZ. Kovács Árpád rossz üzenetnek nevezte, ha az év vége előtt módosított költségvetéstől is jelentős mértékben térnek el a tényszámok. Azt mondta: a kormány a pótköltségvetés-készítés alól a jelenlegi szabályozás mellett gyakorlatilag mentesül, így az Országgyűlés költségvetési joga csak korlátozottan érvényesülhet. Az ÁSZ ezzel szemben előtérbe helyezné az eredeti költségvetés újragondolását, átstrukturálását, azaz a pótköltségvetés benyújtását szükséges esetben.

Kovács Árpád a nagy ellátórendszerek állandósuló problémájára és a reformok hiányára is felhívta a figyelmet. “Az Egészségügyi Alapnál a bevételek és a kiadások összhangja olyan mértékben bomlott meg, hogy a működés jelenlegi körülményei között ez nem is állítható helyre” – mondta Kovács Árpád. A Nyugdíjalap esetében pedig azt jelezte, hogy az alap látszólagos pénzügyi egyensúlya csak a központi költségvetésből történő mind nagyobb pénzátadás mellett biztosítható.

Az ÁSZ kifogásolta azt is, hogy 2003-ban is elmaradt a fejezetek által alapított gazdasági társaságokkal kapcsolatban a működtetés indokoltságának felülvizsgálata, a veszteségforrások felszámolása. Kifogásolják, hogy az állam vagyonáról továbbra sem áll rendelkezésre állami szintű, egységes, hiteles vagyonnyilvántartás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik