Belföld

Matáv-részesedés a T-Systemsben

A Matáv 49 százalékos tulajdoni részesedést vásárol az informatikai területen működő T-Systems International magyar leányvállalatában, a T-Systems Hungary Kft.-ben.

A Matáv az üzletrészt 1,4 milliárd forint értékű vásárlással, valamint 2 milliárd forint értékű tőkeemeléssel szerzi meg. A T-Systems Hungary jegyzett tőkéje jelenleg 200 millió forint, ami a tőkeemelést követően 282 millió forintra nő. A fennmaradó több mint 1,9 milliárd forintot tőketartalékba helyezik.

A Matáv és a T-Systems Hungary a jövőben stratégiai partnerként működik együtt, és egyebek mellett integrált informatikai és távközlési szolgáltatást nyújt a kétszáz legnagyobb magyar vállalatnak. A cégek az együttműködés keretében közösen jelennek meg a nemzetközi piacokon is, így például Bulgáriában, Romániában, Görögországban, Moldáviában, Szerbiában, Montenegróban és Ukrajnában.

A két cég rendszerintegrációs és outsourcing (erőforráskihelyezés) partnerként is tevékenykedni fog: így például a Matáv a jövőben egyre inkább a T-Systems Hungaryra bízza informatikai hálózatának működtetését, a Matáv pedig a távközlési és a hálózati szolgáltatásokban lesz partnere az informatikai cégnek.

A T-Systems Hungary elmúlt évben 6 milliárd forint árbevételt ért el, amit az idén 6,3 milliárd forintra szeretne növelni. A társaság tavalyi adózás előtti eredménye 80 millió forint volt, amit ebben az évben meg akar duplázni. A vállalat eddig a T-Sytems International 100 százalékos tulajdonában volt, ami az elmúlt évben 10,6 milliárd euró árbevételt ért el, s több mint 20 országban 41 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

A T-Systems Internationalnak ugyanaz a Deutsche Telekom a 100 százalékos tulajdonosa, amelyik a Matávban 59,21 százalékot birtokol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik