Belföld

Gyurcsány: maradunk az eddigi gazdasági pályán

"A kormány továbbra is azon a gazdasági pályán kíván haladni, amit az év elején kitűzött" - mondta Gyurcsány Ferenc a kormány szerdai ülését követően.

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy a szakmai és politikai egyeztetést követően szeptember végén nyújtják be a büdzsé tervezetét a parlamentnek. “A kormány továbbra is azon a gazdasági pályán kíván haladni, amit az év elején kitűzött” – mondta, hozzátéve, hogy a cél az egyensúlyi pályán való fenntartható növekedés, stabil, kiszámítható gazdaságpolitika.

A Fidesz álláspontja szerint a kormány tagjai továbbra sem az emberek problémáival, hanem a pozíciószerzéssel foglalkoznak – közölte Halász János, a Fidesz parlamenti frakciójának szóvivője a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottakra reagálva az MTI-vel.

A büdzséről és Draskovicsról

A kormány a határidőig, szeptember 15-ig benyújtja az év végére vonatkozó saját makrogazdasági előrejelzését, a Pénzügyminisztérium kedd estig átadta a kormánynak a jövő évi költségvetés tervezetét – erősítette meg Gyurcsány Ferenc ifjúsági és sportminiszter, miniszterelnök-jelölt szerdán, a kormányszóvivői sajtótájékoztatón Budapesten. A 2005-ös költségvetésről a szerdai kormányülésen nem tárgyaltak.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy amennyiben szükséges, megteszik a megfelelő intézkedéseket, de – fogalmazott – ma nem lát ilyen gondot. “Magyarország szépen megy előre” – jelentette ki azzal összefüggésben, hogy a Központi Statisztikai Hivatal szerdai jelentése szerint a bruttó hazai termék (GDP) 4 százalékkal, míg a nemzetgazdasági beruházások volumene 10 százalékkal emelkedett az idén a második negyedévben.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az idei, a tervezettet jelentősen meghaladó költségvetési hiány miatt inogna a jelenlegi pénzügyminiszter széke, Gyurcsány Ferenc annyit mondott: semmilyen ezzel kapcsolatos hírt sem cáfolni, sem megerősíteni nem tud, mert “nincs a birtokomban olyan hiteles információ (…), amely alapján ezt megtehetném”.

Fidesz: a kormány továbbra sem foglalkozik az emberek problémáival

A Fidesz álláspontja szerint a kormány tagjai továbbra sem az emberek problémáival, hanem a pozíciószerzéssel foglalkoznak – közölte Halász János, a Fidesz parlamenti frakciójának szóvivője a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottakra reagálva az MTI-vel.

“A mai kormányülést követő sajtótájékoztatóból kiderült, hogy bár Medgyessy Péter ment, Gyurcsány Ferenc jött, ám az emberek problémáival továbbra sem foglalkozik senki” – jelentette ki az ellenzéki politikus.

A Fidesz-frakció álláspontja szerint azokat a mondatokat, amelyeket Gyurcsány Ferenc elmondott, akár Medgyessy Péter is elmondhatta volna.

“Folytatódik tehát a mellébeszélés, a PR-kormányzás. S bár Medgyessy Péter széke ma üres maradt, a harcosan semmitmondó Gyurcsány Ferencnek sem sikerült megcáfolnia, hogy a távozó kormányfő koncepciótlansága és bizonytalansága továbbra is jellemző a kormány munkájára” – mondta Halász János.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik