Belföld

Várakozás felett teljesített a Microsoft Magyarország

Az előzetes várakozásokhoz képest közel kétszer akkora ütemben, 15 százalékkal növekedett a Microsoft Magyarország bevétele a 2004-es pénzügyi esztendőben. A következő évre 5-7 százalékos bővüléssel számol a cég.

Vityi Péter, a cég magyarországi vezérigazgatója egy keddi sajtóbeszélgetésen jelentette be, hogy a Microsoft 2004-es pénzügyi évét tekintve hazánkban: az árbevétel a korábban tervezett 5-8 százalék helyett 15 százalékkal haladta meg az előző esztendő forgalmát.

A szoftvervállalat főleg a nagy- és a középvállalati szegmensben növelte dinamikusan eladásait, és ebben a körben jelentősen sikerült bővíteni a vállalatokkal meglévő hosszú távú licensz-szerződések számát. “Forgalmunk felét már ezek a hosszú távú megállapodások adják” – közölte Vityi.

A Microsoft-nál a pénzügyi év július 1-től a következő esztendő júniusának végéig tart, a cég így jelenleg már a 2005-ös pénzügyi évben van benne. A Microsoft – hasonlóan a többi nagy IT céghez – nem publikál konkrét eladási és eredmény adatokat országokra lebontva, így a nyilvánosság csak a relatív mutatókat ismerheti meg. Pontos számok így csak globális szinten ismertek: a Microsoft a 2003. június 30-ával záródó pénzügyi évben 32,19 milliárd dollár bevételt ért el, ami 13 százalékkal több a múlt évben elért 28,37 milliárd dollárnál. A működési eredmény 13,22 milliárd dollárt tett ki, szemben a korábbi 11,91 milliárd dollárral. A 9,99 milliárd dolláros nettó eredmény is jelentősen meghaladta az egy évvel korábbi 7,83 milliárdot.

A sajtóbeszélgetésen Vityi kiemelte, hogy a Microsoft az EU-csatlakozás hatására magyar nyelvű termékeinek árát átlagosan 6, angol nyelvűekét pedig 25-30 százalékkal emelte, ám bevétel szempontjából a magyar nyelvű szoftverek dominálnak, így az áremelésnek csak korlátozott pozitív hatása volt a cég árbevételének növekedésére. A forint-dollár árfolyam alakulása ugyanakkor kedvezőtlenül érintette a vállalatot.

A Microsoft Magyarország a 2005-ös pénzügyi évre 5-7 százalékos növekedéssel számol. A vezérigazgató elmondása szerint a következő időszakban kevesebb új termék megjelenésére lehet számítani (a Lonfhorn-t, a cég új operációs rendszerét csak 2006-ban tervezik piacra dobni). “Ősz közepén jelenik meg a Microsoft CRM rendszere, és bővülni fog a Windows 2003 szervercsalád” – közölte Vityi, jelezve ezzel, hogy a cég fő prioritása továbbra is a vállalti szektorban, főleg a kis- és középvállalatok szegmensében történő további piacszerzés. A Microsoft kormányzati oldalról stagnáló megrendelés-állományra számít.

Székely Tamás, a cég marketing igazgatója bejelentette, hogy a Windows XP operációs rendszer második javítócsomagjának, a Service Pack 2-nek a magyar változata várhatóan egy héten belül elkészül és hamarosan letölthető lesz a Windows Update webhelyről, vagy az operációs rendszerbe épített Automatic Update funkción keresztül. Székely közölte, hogy a Service Pack 2 CD-n is terjesztésre kerül, a lemez ingyen megrendelhető lesz a cég ügyfélszolgálatán, de a magyar SP2 telepítőkészlete valószínűleg több informatikai havilap CD-mellékletére is felkerül majd október tájékán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik