Belföld

Válságtanács a francia túszok miatt

Válságtanácskozásra ülnek össze a francia kormány érintett tárcavezetői Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök vezetésével miután Irakban két francia újságíró elrablói 24 órával meghosszabbították ultimátumukat.

A Matignon Palotában, a francia kormányfő székhelyén megrendezendő ülésre Francois Fillon közoktatási, Michel Alliot-Marie védelmi, Dominique de Villepin belügy-, Renaud Donnedieu de Vabres kulturális és tájékoztatási miniszter, valamint Jean-Francois Copé kormányszóvivő hivatalos. A külügyminisztert, a túszok ügyében a közel-keleti térségben ingázó Michel Barnier-t kabinetfőnöke, Pierre Vimont képviseli.

Jacques Chirac köztársasági elnök az oroszországi Szocsiban tartózkodik, ahol a nap folyamán Vlagyimir Putyin orosz államfővel és Gerhard Schröder német kancellárral tárgyal, majd a délután visszatér Párizsba.

A Matignon Palota és a külügyminisztérium hétfő este óta – amikor a túszejtők bejelentették az ultimátum meghosszabbítását – elzárkózik minden nyilatkozattól. Az emberrablók újabb 24 órát adtak a francia kormánynak arra, hogy visszavonja rendeletét, amely megtiltja a muzulmán lányoknak a vallási hovatartozásukat jelző kendő viselését a francia iskolákban.

Ha ezt Párizs nem teszi meg, kivégzik foglyaikat – közölték. Nem sokkal a határidő kiterjesztése előtt a két túsz arra kérte Chirac elnököt, hogy engedjen a követelésnek, s vonassa vissza a rendeletet. A katari székhelyű al-Dzsazíra televízió által sugárzott felvételen az egyik újságíró, Christian Chesnot azt mondta, hogy ha Párizs nem teljesíti a követelést, az Iraki Iszlám Hadsereg nevű szervezet kivégzi őket.

Társa, Georges Malbrunot a francia néphez fordult, felszólította, hogy életük védelmében az utcára vonulva követelje a rendelet visszavonását. A felvétel alapján találgatni is nehéz, hol tartják fogva a franciákat – a két borostás arcú férfi egy szürke agyagfal előtt ülve beszélt, s a fejük fölött mindössze egy kis ablak látszott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik