Belföld

A szaktárca szerint 800 új távmunkahely létesülhet

Lezárult az újabb távmunka pályázatra beadott pályamunkák értékelése, a bíráló bizottság 90 munkáltató ajánlatát tartotta támogathatónak, ez 782 távmunkahely létesítésére vonatkozik - tájékoztatta Burány Sándor az MTI-t.

A sikeres pályázók október 1-jétől fél évig vissza nem térítendő, kiegészítő bértámogatásban részesülnek. A bérköltségek egy részét a könnyebb indulás érdekében átvállalják a munkáltatóktól. A távmunkahelyenként fizetendő minimálbérre és annak járulékaira számíthatnak ebben az időszakban.

A munkáltatók dolgozónként körülbelül 500 ezer forintnyi támogatást nyerhetnek el, ez összességében mintegy 345 millió forint finanszírozást igényel. A nyertesek között számítástechnikai, szolgáltató, biztosítási cégek, valamint alapítványok és tanácsadó cégek találhatók.

A létrehozandó 782 távmunkahelyen alkalmazni kívántak közül csaknem 500-an különleges munkaerő piaci figyelmet érdemlő csoportokba tartoznak. Így pályakezdők, regisztrált munkanélküliek, fogyatékkal élők, megváltozott munkaképességűek, gyermeküket egyedül nevelők. Találhatók közöttük fogyatékkal élő vagy idős személyt gondozók, roma származásúak, 45 éven felüliek, illetve hátrányos munkaerő-piaci helyzetű térségben élők.

A szaktárca július 12-én írta ki az újabb pályázatot, augusztus 10-ig várta a jelentkezéseket. A bíráló bizottság előnyben részesítette azokat a pályázatokat, amelyekben a munkáltatók a távmunkások hosszabb idejű foglalkoztatását, valamint a ténylegesen várható munkateljesítmény alapján, a minimálbérnél magasabb összegű bér fizetését vállalták.

A pályázati kiírásra belföldi székhelyű jogi személyek, gazdasági társaságok, jogi személyiséggel rendelkező egyesülések, egyéni vállalkozások és költségvetési szervek – önkormányzatok, közigazgatási intézmények – jelentkezhettek. Olyan pályázók kapnak támogatást, akik már rendelkeznek a szükséges tárgyi, infrastrukturális feltételekkel, így például számítógéppel, internetes kapcsolattal, valamint kellő szakmai felkészültséggel, továbbá pénzügyileg megalapozott terveket nyújtottak be, így a támogatási időszak után is képesek majd fenntartani a távmunkahelyeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.