Belföld

Jó első féléves eredményt ért el az RTL

Európa legnagyobb televíziós társasága, az RTL csoport 57 százalékkal növelte eredményét az idei első félévben az egy évvel korábbihoz képest.

A költségek csökkentése és bizonyos könyvelési változtatások ellensúlyozni tudták a bevétel enyhe visszaesését. Az üzemi eredmény 397 millió euró volt. A növekedés nagyrészt a francia M6 leányvállalat konszolidációjának következménye.

Idén az RTL – amelyben a Bertelsmann médiabirodalomnak 90 százalékos részesedése van – 2,457 milliárd euró árbevételre tett szert. Ez 11,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az M6 nélkül az árbevétel 0,6 százalékkal csökkent volna.

A németországi egység, amely a bevétel 40 százalékát adja, 5 százalékos bevételcsökkenést szenvedett, mert a nézők és a hirdetők átpártoltak a legfőbb versenytárshoz, a ProSiebenSat.1 Mediához. A tavaly amerikai tulajdonba került ProSieben 75 százalékos nyereségnövekedésre számít az idén.

Az RTL-nek 26 televíziós vállalkozásban van részesedése, kilenc európai országban, s tovább akarja bővíteni jelenlétét a kelet-európai országokban. Legutóbb a horvát RTL Televizija-ban növelte részesedését 58 százalékra idén júniusban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik