Belföld

A Microsoft megcsonkította a Longhornt

A Microsoft beáldozott néhány kulcsfontosságú funkciós elemet az XP utódjából, a Longhornból hogy tartani tudja a 2006-os határidőt.

Az új Windows verzióban nem lesz benne a WinFS egységes tároló rendszer, a Longhorn újdonságaként ígért három kulcskomponens egyike.

A WinFS-ről a cég tavaly októberi professzionális fejlesztői konferenciáján (PDC) beszéltek először. Akkor Bill Gates úgy harangozta be az új operációs rendszert, hogy az lesz „az évtized legnagyobb verziója, a legnagyobb a Windows 95 óta”, és a WinFS-ről pedig úgy beszélt, mint a „Szent Grálról”. Idén áprilisban konkrétumok nélkül a cég már arról beszélt, hogy bizonyos kisebb elemeket elhagy a Longhornból, hogy jövőre kijöhessen a béta verzióval, de a nagy komponensek, így a WinFS is, még a tartalomjegyzékben szerepelt. A fejlesztés elhúzódása miatt most úgy néz ki, hogy a Longhorn inkább „evolúciós” verzió lesz, semmint az a „nagy durranás”, amit a cég ígért.

A szoftveróriás most azt tervezi, hogy a WinFS-t frissítésként hozza ki – a Longhorn piacra kerülésével egy időben a WinFS béta verziója lesz esedékes.

A WinFS a jelenlegi Windows NTFS-re épül, és azt a relációs motor technológiát használja, mint a cég készülő SQL Server 2005 adatbázis szoftvere. A tároló rendszer kapcsán azt ígérik, hogy könnyebben lesznek kereshetők a dokumentumok és az e-mailek, mert ezeket XML metaadatokkal jelölik meg.

A Microsoft pénteken közölte, hogy a Longhorn piacra kerülésével egy időben frissíti a Windows XP-t és a Windows Server 2003-t, hogy támogassák az Avalon grafikus rendszert, a Longhorn kommunikációs rendszerét, az Indigót és a WinFX alkalmazásprogramozási modellt. Eredetileg csak a Avalont akarta a Microsoft a korábbi operációs rendszerekhez adni, ami azzal járt volna, hogy a Longhorn részére kifejlesztett alkalmazások csak Longhorn alatt futottak volna. A WinFS kiemelése, az Indigo, a WinFX és az Avalon levitele a régebbi verziókba azt jelenti, hogy a Longhorn megszűnt fontos új Windows verzió lenni, véli több elemző.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik