Belföld

Magáncégek vásárolnának részesedést a BBC-ben

A Channel 4 brit magántelevízió tárgyal a brit állami BBC-vel, hogy kölcsönösen részesedést szereznek egymás vállalkozásában - értesült a brit Guardian című napilap.

A még kezdeti stádiumban lévő tárgyalásokon egy olyan együttműködés lehetőségéről van szó, amely programok forgalmazására és közös nemzetközi programkészítésre terjedne ki. Mindez egy új vállalkozás révén.

A tárgyalások résztvevője a Channel 4 részéről Andy Duncan vezérigazgató, aki jól ismeri a BBC berkeit, mivel nincs egy hónapja került át az állam televíziótól a magántévé vezetői székébe. Célja, hogy a kiadásokat csökkentve növelje a Channel 4 bevételeit. A Channel 4 vezetői szívesen látnák, ha a BBC Worldwide (világprogram) nevű vállalkozási részének bizonyos aktívái a magántévéhez kerülnének. A teljes BBC Worldwide megvételéről Duncan nem is álmodhat, ebben több részvállalkozás foglal helyet, egyebek között a Radio Times, egy jelentős kiadói részleg és az egész értéke legalább egymilliárd font, azaz közel 380 milliárd forint.

A brit sajtó szerint egyébként az ITV nevű brit magántelevízió is érdeklődik a BBC világszolgálat vagy részeinek, digitális műsorszórásra alkalmas csatornáinak megszerzése iránt. A BBC Woldwide tavaly 657 millió fontot tudott nyerni külföldi programeladásokból és jól működő vállalkozása van a kábeles Telewest céggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik