Belföld

Kiábrándult választók a kormányválság előtt

Egyre magasabb volt azoknak a száma, akik elvesztették reményüket a politikában a kormányválság előtti napokban végzett Szonda Ipsos felmérés szerint – írja a Népszabadság.

Az alacsony politikai aktivitás mellett a szocialisták az év egyik legrosszabb eredményét, a Fidesz pedig az egyik legjobbat érte el. A Fidesz és az MSZP kormányválság előtti helyzetét mutatja, hogy az emberek 59 százaléka az ellenzéki pártot tartaná egy mostani választás esélyesének. Csak 14 százaléknyian gondolták, hogy a vezető kormánypárt képes lenne megnyerni egy mostani választást. Még a szocialista szavazók is ugyanolyan esélyesnek találták a Fideszt (39 százalék), mint saját párjukat (42 százalék).

A kutatásból kiderül, hogy az emberek a politika egészében vesztették el a reményeiket. A választók aktivitási szintje a szokásosnál alacsonyabb, alig haladta meg az 50 százalékot. Mindössze kétharmaduknak van rokonszenves pártja, s csak egyharmaduknak van két kedvence. A két nagy párt táborának részvételi hajlandósága pedig jelentősen – 70 százalék alá – csökkent.

A politika népszerűtlenségével együtt a politikusok is vesztettek népszerűségükből. A kormánypártiak többsége egyetlen hónap alatt 3-5 pontot veszített, az ellenzékiek 2-3-at. A legjelentősebb presztízsveszteséget Demszky Gábor szenvedte el, akinek horvátországi ingatlanvásárlása és nyaralása nagy nyilvánosságot kapott. Augusztusban más szabad demokrata politikusoknak is romlott a megítélése, főleg a miniszterek váltak kegyvesztettebbekké a választók körében. Kovács Kálmán népszerűségi indexe 6 ponttal lett alacsonyabb, Csillag Istváné és Persányi Miklósé 5-5-tel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik