Belföld

Az EU mégsem vonzza a keleti munkavállalókat

Az új EU-tagok munkavállalói eddig a vártnál jóval kevesebben keresnek állást a régi tagállamokban. Ennek ellenére nem kizárt, hogy egyes területeken, és szakmákban komoly munkaerőáramlás induljon be – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Eddig alaptalanok a közép- és kelet-európai országok polgárainak „szociális turizmusától” való félelmek. Az Egyesült Királyságban május elején megugrott az új tagországokból érkező munkavállalók száma, de az után visszatért a csatlakozás előtti szintre. A keleti munkavállalók által igényelt munkavállalási engedélyek száma Hollandiában pedig jóval alatta maradt a hágai kormány által meghatározott limitnek – írja a Világgazdaság.

Kisebb munkaerőáramlás megfigyelhető, ez pedig elegendő lehet ahhoz, hogy bizonyos szakmákban akár komoly gondot is okozzon a kibocsájtó országok számára, gondoljunk például az altatóorvosok tömegesnek mondható Norvégiai munkavállalására.

A Világgazdasági Kutatóintézet munkatársai szerint a tömeges munkaerőáramlás elmaradásának legfőbb okai között találhatók a kulturális különbségek, a munkavállalókra vonatkozó gazdasági kényszerítő erő hiánya, valamint az eltérő szabályozási rendszerekből – például a társadalombiztosítás – adódó bizonytalanság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik