Belföld

Egymilliárdos üzemfejlesztést végzett a Kaiser Food

A Kaiser Food Élelmiszeripari Kft. több mint egymilliárd forintos beruházással korszerűsítette abdai húskészítménygyártó üzemét és mosonmagyaróvári szalámigyárát - tájékoztatta Pénzes Éva marketing igazgató.

A fejlesztési összeghez a társaság 263 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Unió Sapard pályázatán. A pénz nagyobb hányadát saját tőkéből, illetve banki hitelből fedezték. A beruházás eredményeként összesen 1200 négyzetméterrel növekedett a gyártóterület. Mindkét telephelyen új hűtéstechnológiát telepítettek és megújították a szennyvízkezelő rendszert.

Abdán továbbá modern darálógépet, főző-füstölőszekrényt állítottak munkába és felépítették a pácoló üzemet, ahol a speciális gépsort jövőre helyezik üzembe. Mosonmagyaróváron három új klímatermet építettek és új szeletelő üzemet alakítottak ki. Az abdai üzem már rendelkezik EU-s regisztrációs számmal, s rövidesen a mosonmagyaróvári üzem is megkapja. Ennek birtokában megnyílik az export lehetősége az Európai Unió piacára – mondta a marketing igazgató. A kft. székhelyén, Abdán főtt, füstölt készítmények, felvágottak és turistafélék, a mosonmagyaróvári üzemben nyers füstöltáruk, kolbász- és szalámifélék készülnek.

A tavaly 4,4 milliárd forintos árbevételt elért társaság az idén csekély – 80 millió forintos – forgalomnövekedést tervezett, mivel számoltak azzal, hogy a beruházással járó építkezés zökkenőket okozhat a termelésben. Az idén 5650 tonna húskészítményt akarnak értékesíteni a tavalyi 5600 tonnával szemben. A cég egyelőre kizárólag a hazai piacra szállít, de keresi a külpiaci értékesítés lehetőségeit.

A Kaiser Food piaci részesedése 4,8 és 6,4 százalék között alakult az utóbbi három évben a magyarországi húskészítmény-piacon és ezzel a 3-5. helyen áll a húsipari cégek rangsorában.

A társaság kizárólagos tulajdonosa Réti Attila 2003-ban szerezte meg az osztrák többségi tulajdonos 60 százalékos üzletrészét a korábbi 40 százalékos üzletrésze mellé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik