Belföld

Csökkent a román költségvetés hiánya

A román kormány az infláció mérséklése érdekében a költségvetés hiányának idei évi erőteljes csökkentését határozta el.

Mihai Tanasescu pénzügyminiszter közlése szerint a gyorsabb növekedés és az állami bevételek erőteljesebb növekedése révén a nemzeti termék 2,1 százalékában meghatározott hiányt újabban a GDP 1,64 százalékára kívánják leszorítani. Az idei évben 6,5 százalékos növekedés várható, szemben a korábban tervezett 5,5 százalékkal.

A gyorsabb növekedés révén keletkező költségvetési többletbevétel 21 billió lejre ( 1 dollár= 34 lej), vagyis a GDP 1 százalékára tehető. A kormány a többletbevételnek csak alig több mint felét kívánja elkölteni, a többit a hiány mérséklésére fordítják.

Románia 2007-ben szeretne az Európai Unió tagországává válni, ennek érdekében fokozatosan mérséklik az inflációt az idei évben vállalt 9 százalékra a múlt évi 14,1 százalékról. Jövőre 6-7 százalékra akarják mérsékelni az árdrágulási tempót, 2008-ra pedig a 2 százalékos szintre szorítanák azt le.


Növekvő befektetési kedv

A költségvetési hiány mérséklését a külföldi befektetések is segíthetik. Romániában ugyanis a külföldi tőkebefektetések 20 százalékkal meghaladták a belföldieket az elmúlt 14 évben.

A 2004. június és 1991. január közötti időszakban a külföldiek 11 182 milliárd dollárt fektettek be, ennek 64 százaléka, 7,2 milliárd ment az iparba. A belföldiek ezzel szemben csak 9 milliárdot fektettek be saját hazájukban. Az idei év első negyedében a külföldi tőkebeáramlás 63,7 millió dollár volt, 60 százalékkal több az egy évvel korábbinál, és kissé nagyobb, mint a belföldi befektetés.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok a legfőbb befektető Romániában. Ezen belül az első Hollandia 1,90 milliárd dollárral, majd Franciaország, 1,33 milliárddal és Németország 947 millióval. Az Egyesült Államok vállalatai 834,8 millió dollárt fektettek be az elmúlt 14 évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik