Belföld

Uniós védjegyet kaphat a szegedi paprika

Európai uniós eredetvédettséget szeretne kapni a szegedi fűszerpaprika őrleményre a Pick-csoporthoz tartozó Szegedi Paprika Rt., az elismertetési folyamat tart, eredmény őszre várható - tájékoztatta Huszka Tibor üzletágvezető az MTI-t.

“Reményeink szerint hamarosan feltehetjük az EU-s védjegyet a szegedi tájkörzetben termelt fűszerpaprikából készített őrleményre, ami növelheti a fogyasztói bizalmat a termék iránt” – mondta.

Ismertetése szerint a termékre már korábban megszerezték a földrajzi árujelző védjegyet. A termékleírásban meghatározták a tájkörzet határait, így máshol termett fűszerpaprika nem lehet a szegedi őrlemény alapanyaga.

Előírták a technológiát is, amely a híres hagyományokon alapul: kézi szedés, kíméletes szárítás és köves őrlés. Az élelmiszerbiztonságot mikrobiológiai csíraszám csökkentő technológia alkalmazásával és megfelelő csomagolással biztosítják.
Huszka Tibor elmondta, hogy a termék nyomon követését a táblától az asztalig a jövő évben teljes körűvé kívánják tenni a Szegedi Paprika Rt.-ben.

Az átlagosan 300-310 dolgozót foglalkoztató társaság két meghatározó üzletága a fűszerpaprika, valamint a konzervgyártás, kisebb volumenű az ételízesítő gyártás.

A fűszerpaprikából készült termékek 60 százalékát az európai uniós országokban, valamint Romániában és Horvátországban értékesítik. A belföldi piacon jelen vannak valamennyi meghatározó kereskedelmi láncban. A konzerv üzletág döntően a belpiacon értékesít.

A Szegedi Paprika Rt. tavaly 3,8 milliárd forint árbevételt ért el, az idei terv meghaladja a 4 milliárd forintot – tájékoztatott Huszka Tibor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik