Belföld

Az újságírók elengedését követeli a francia kormány

A francia kormány és a franciaországi muszlim közösség vasárnap felszólította az Irakban két francia újságírót fogva tartó szélsőségeseket, hogy engedjék szabadon foglyaikat. A francia kabinet vasárnap válságtanácskozást tartott az elrabolt francia újságírók ügyében.

Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök, Michel Barnier külügyminiszter, Renaud Donnedieu de Vabres kultuszminiszter és Dominique de Villepin belügyminiszter találkozója után Villepin megismételte a foglyok szabadon engedésére vonatkozó kérést. “Szeretnénk, ha mindenki tudná, hogy hazánkban a világi oktatás nem megosztja, hanem egyesíti a franciákat. A különböző származású, vallású francia emberek egységesen támogatják honfitársainkat, Christian Chesnot-t és Georges Malbrunot-t, és kérik elengedésüket” – közölte Villepin.

Raffarin vasárnap délután találkozott Jacques Chirac elnökkel, majd asztalhoz ült a nemzetgyűlés és a szenátus képviselőivel is.

Dalil Boubakeur, a Muszlim Hit Francia Tanácsának (CFCM) mérsékelt vezetője leszögezte, hogy a francia muszlimok ártatlanok az ügyben, és egyúttal felszólította az iraki szélsőségeseket, hogy visszataszító zsarolásukba ne keverjék bele Franciaországban élő hittársaikat.

Az al-Dzsazíra katari székhelyű arab hírtelevízió szombaton este közölte, hogy a magát Iraki Iszlám Hadseregnek nevező csoport fogságában van a francia közszolgálati rádió, valamint a Le Figaro és az RTL kiküldött tudósítója. A terrorista csoport azt követeli, hogy Franciaországban 48 órán belül vonják vissza azt a törvényt, amelynek alapján a muszlim lányok nem viselhetik a vallásuk által előírt fejkendőt az iskolákban.

Lhaj Thami Breze, a Francia Iszlám Szervezetek Szövetségének (UOIF) vezetője elutasította, hogy külső erők szóljanak bele a franciaországi muszlimok és a Francia Köztársaság vitájába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik