Belföld

Csecsen választások – 80 százalékos részvétel

Csecsenföldön véget ért az elnökválasztás, amelyen a választók négyötöde voksolt viszonylagos nyugalomban, egy incidenstől eltekintve. Az urnákat este nyolckor (közép-európai idő szerint hatkor) zárták le, a részvételi arány fél órával előbb már 79,3 százalékra nőtt - közölte a csecsen választási bizottság elnöke, Abdul-Kerim Arszahanov Groznijban az ITAR-TASZSZ szerint.

A szavazók java része nyilvánvalóan a Kreml stabilitást ígérő jelöltjére, Alu Alhanov belügyminiszterre voksolt. Alhanov a szakadár felkelők által a május 9-i stadionmerényletben megölt, s a Kreml által dicsfénnyel övezett Ahmad Kadirov elnök örököseként lép fel.

Már júniusban megkapta Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatását jelöléséhez. Az ő kampányposztere volt a legnagyobb, és egyedül ő volt látható Putyin társaságában.

A tavaly októberi elnökválasztás – amelyen Kadirov a leadott voksok 80,8 százalékát kapta – 87,7 százalékos részvétellel zárult.
A szavazás viszonylagos nyugalomban folyt le a 17 ezer rendőr és katona őrizete alatt, egy incidenstől eltekintve: egy grozniji szavazóhelyiségnél felrobbantotta magát egy fiatalember. A rendőrök szerint meg akarta közelíteni a szavazókört, de amikor igazoltatták, futásnak eredt, s a csomagjába rejtett bomba felrobbant. Állítólag egy gerillacsoporthoz tartozott.

A szakadár felkelők fokozták rajtaütéseiket a választás küszöbén, és fenyegetőztek, hogy megölik az új elnököt is.

A voksolás előestéjén az orosz hatóságok megerősítették azt a gyanút, hogy egy-egy csecsen öngyilkos merénylőnő robbantotta fel a két Tupoljev-gépet, amely egy időben zuhant le kedden, 90 ember életét oltva ki.

A voksolást nyomon követő újságírók néhány szabálytalanságról számoltak be. Az EBESZ és az Európa Tanács nem küldött hivatalos megfigyelőket a választásra (hanem csak közvetlen minősítő megbízás nélküli képviselőket, jelentéstevőket).

Nyugaton senki sem ámítja magát azzal, hogy Csecsenföldön demokratikus voksolást lehet rendezni. Ugyanakkor a nyugati kormányok Moszkvával vállalt szolidaritását szilárdíthatja a Tupoljev-gépek elleni terrorakció. Mivel egy ilyen akciót aligha szervezhettek meg a csecsen hegyvidéken rejtőző gerillacsoportok, ez alátámasztja a Kremlnek azt az állítását, hogy a csecsenek kapcsolatban állnak arab terrorhálózatokkal. Mindenesetre Alhanovnak az elnöki székben nemcsak a felkelőkkel kell megküzdenie, hanem érvényesítenie kell akaratát saját szövetségesével, Ramzan Kadirovval, a megölt elnök fiával és milíciájának vezetőjével szemben is. Már az is szép teljesítmény lenne tőle, ha meg tudná gátolni Csecsenföld további destabilizálódását s a gerillaakciók átterjedését a szomszédságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik