Belföld

OTP-ajánlat a szerb Jubankára

Az OTP Bank nem kötelező érvényű ajánlatot tett a Jubanka a.d. Beograd 88 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására - közölte pénteken az OTP.

Az eladó, a szerb kormány nevében eljáró Agency for Deposit Insurance, Rehabilitation, Bankruptcy and Liquidation of Banks (BRA) májusban hozta nyilvánosságra a Jubanka legalább 88 százalékos részvénycsomagjának értékesítésére vonatkozó pályázati felhívását. Az OTP Bank a megjelölt határidőig, 2004. augusztus 27-ig továbbította az indikatív ajánlatot a BRA privatizációs tanácsadójának.

Az OTP közleménye hangsúlyozza, hogy az indikatív ajánlat az OTP Bank számára sem anyagi, sem egyéb kötelezettségvállalást nem jelent.

A Jubanka hálózata 2003. december 31-én 88 fiókból állt. A bank mérlegfőösszege 2003 végén 217 millió euró volt, betétállománya meghaladta a 120,7 millió eurót, míg a hitelállomány közel 147 millió eurót tett ki. A pénzintézet saját tőkéje 2004 májusában 116 millió euró volt, ügyfeleinek becsült száma 250.000.

A közlemény szerint “az OTP Bank a Jubanka privatizációjában kedvező lehetőséget lát a szerbiai piacra lépésre vonatkozó tervek megvalósítására, ugyanakkor a legnagyobb hazai pénzintézet ennél az ügyletnél is érvényesíteni kívánja befektetési politikájának hagyományosan prudens szempontrendszerét”.

Tavaly októberében kerültek a bolgár pénzintézet, a DSK részvényei az OTP Bank tulajdonába.

A DSK privatizációját 2002 decemberében hirdették meg. Az OTP-t, amely 311 millió eurót ajánlott a DSK-ért, tavaly májusban hirdették ki a privatizációs pályázat győztesének.

Az OTP első külföldi bankvásárlási tranzakciója 2002 áprilisában zárult le. A szlovákiai Investicná a Rozvojova Bankaért (IRB) – amelynek nevét később OTP Banka Slovenskora változtatták – a magyar pénzintézet 700 millió szlovák koronát fizetett, és emellett vállalta, hogy 1 milliárd szlovák korona összegben alaptőke-emelést hajt végre a szlovákiai hitelintézetben. A magyar bank egyúttal átvette a szlovák bank kötelezettségét, amelyhez állami garancia társult. Ezzel az OTP a szlovák bank 92,55 százalékos tulajdonosa lett.

Az OTP 2001 januárjában tette meg ajánlatát a szlovák hitelintézetre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik