Belföld

Országgyűlési szakbizottság előtt a doppingügy

Az athéni magyar olimpiai csapat vezetőjének kérésére az Országgyűlés Ifjúsági és Sportbizottsága is foglalkozik a magyar sportolókkal kapcsolatos doppingvádakkal.

Molnár Zoltán, az ötkarikás játékokra kiutazott magyar együttes első embere pénteken jelentkezett be a bizottságot elnöklő MSZP-s Bakonyi Tibornál és felajánlotta, hogy tájékoztatja a testületet a részletekről – számolt be lapunknak a szocialista politikus, hozzátéve, hogy a meghallgatásra minden bizonnyal a jövő utáni héten kerül sor.


Országgyűlési szakbizottság előtt a doppingügy 1

Bakonyi Tibor (MSZP)

A bizottság azért tűzi napirendre az ügyet, hogy magyarázatot találjon arra, miként került ilyen erkölcsi helyzetbe a magyar olimpiai csapat, mely az utóbbi pár évben több milliárd forintot kapott az államtól a felkészülésre. Bár közvetlen befolyása nincs a civil testületként működő Magyar Olimpiai Bizottság munkájára, a nyilvánosság bevonásával, tanácsokkal és ajánlásokkal igyekszik tisztázni a helyzetet. A felelősök felkutatása nem tartozik a bizottság hatáskörébe, ám ennek kapcsán Bakonyi Tibor közölte, az olimpikonok a torna kezdete előtt aláírtak egy nyilatkozatot arról, hogy nem használnak tiltott szereket.

„Mint szocialista képviselő szeretném, ha tisztáznák a vádak alól azokat a sportolókat, akik ártatlanok, a bűnösöket pedig meg kell büntetni. Másrészről szeretném, ha Athénban tartózkodó vezetőink, közülük is elsősorban azok, akik nemzetközi szervezetekben töltenek be fontos sportdiplomáciai pozíciókat, kiállnának a magyar sportolók mellett, úgy ahogyan azt Gyulai István a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkára teszi és ezt várnám el mások mellett Schmitt Páltól a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnökétől is” – fejtette ki véleményét a FigyelőNet kérdésére Bakonyi Tibor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik