Belföld

Gyurcsány csak megbízás után mond neveket

Gyurcsány Ferenc a kormánytagokról annyit árult el, hogy kiválasztásuknál „a gazdaságpolitikában a stabilitást, a társadalompolitikában a dinamizmust" fogja szem előtt atrtani. Biztos tagként egyelőre csak Kiss Péter kancellária minisztert neve hangzott el a Magyar Televízió Este című műsorában.

Gyurcsány Ferenc addig nem nevezi meg kormányának tagjait, amíg nem kapja meg a köztársasági elnöktől a kormányalakítási megbízást. “Magyarországon a gazdaságpolitikában a stabilitást, a társadalompolitikában a dinamizmust, a változást fogjuk képviselni; nem tudok ma még ennél többet mondani” – tette hozzá Gyurcsány Ferenc. Azonban – mint mondta – Kiss Péter teljesen biztos, hogy tagja lesz a kormánynak. Tehetségével, szakmai tudásával, lojalitásával sokat használ a kormánynak – mondta.

A koalíció miniszterelnök-jelöltje arra számít, hogy az elkövetkezendő hetekben fontos politikai kérdésekben, így a költségvetés előkészítésében véleménye több lesz, mint egy vélemény a kormánytagok közül.

Hozzátette: “azért is, mert az én szándékaim, véleményem, politikai ideáim mögött ott van egy nagyon erős legitimáció, biztatás, támogatás”. “Értelmes és jóakaratú emberek gyülekezete a Magyar Köztársaság kormánya, ahol a közjogi realitás mellett létezik egy politikai realitás is” – fogalmazott a miniszterelnök-jelölt, majd hozzátette: az egyezetésekből “kiderült, hogy mindenki, azok is, akik tegnap még azon a véleményen voltak, hogy talán másnak kellene lenni a következő miniszterelnöknek, valami egészen professzionális együttműködést tanúsítottak”.

Szólt arról is: “a magyar egészségügyi és oktatatási rendszernek elsősorban az a baja, hogy a javait egyenlőtlenül osztja széjjel, és azok kapnak belőle többet, akiknek egyébként is több van.” Hozzátette: “úgy látom, hogy az oktatás, a tudás javait is, és az egészség javait is valami furcsa módon osztjuk el, úgy hogy mindig azok vannak közelebb a mézesbödönhöz akiknek egyébként otthon is jobban megy a dolguk.” “Szerintem ezt kell megváltoztatni, ehhez a politikához lehet kapni támogatást” – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik