Belföld

Bővült a hazai versenyszféra

Több mint 12 ezer fővel bővült a versenyszférában foglalkoztatottak létszáma január és július között a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium legfrissebb adatai szerint

Burány Sándor munkaügyi miniszter elmondta: a július 31-i állapot szerint több mint 35  ezer új felvételről, illetve létszámbővítésről közöltek adatokat a cégek a munkaügyi központokkal. Ugyanebben az időszakban 22 784 volt a bejelentett létszámleépítések száma – mondta a miniszter.

A legnagyobb számú munkahelybővülést Közép-Magyarországon regisztrálták. Budapesten és Pest megyében ebben az időszakban csaknem 11 ezren találtak munkát, ugyanakkor a dinamikus munkaerőpiac miatt 5499 állás szűnt meg ebben a térségben.

Az új munkahelyek száma, illetve a létszámbővülés alapján kiemelkedik még a nyugat-dunántúli régió, ahol több, mint 5 ezerrel dolgoztak többen. Legkevesebben Észak-Magyarországon találtak maguknak munkát, 2500-an – ismertette Burány Sándor.

A júliusi adatok is kedvező tendenciát mutatnak, a létszámbővülés csaknem 6200 fős volt, a megszűnt munkahelyek száma pedig 1832 volt ebben a hónapban. A legnagyobb foglalkoztatotti bővülés ebben az időszakban Közép-Magyarországon és az Észak-Alföldön volt, a legtöbb munkahely a Nyugat-Dunántúlon szűnt meg.

A miniszter elmondta, hogy a munkahelymegőrzés érdekében az átmeneti likviditási gondokkal küszködő cégek megsegítésére létrehozott egymilliárdos alapból eddig 692 millió forintot már odaítéltek. Ezzel országszerte 3875 álláshelyet sikerült megtartani.
“A legnagyobb támogatás a mezőgazdasági és az élelmiszer-feldolgozó területnek jutott” – húzta alá a miniszter.

A legújabb döntési fordulóban 9 cég vár 702 munkahely fenntartásához segítséget. Ezek a cégek Hajdú-Bihar, Csongrád, Somogy, Zala, Borsod és Baranya megyéből pályáztak. Vannak közöttük textilipari, építőipari és mezőgazdasági vállalkozások. Erről a támogatásról is hamarosan döntenek – mondta Burány Sándor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik