Belföld

Fél gőzzel termel a kettes blokk

Csütörtök délután névleges teljesítményének 50 százalékáig növelték Pakson az atomerőmű tavaly márciusban nagyjavításra leállított, s az áprilisi üzemzavar miatt tovább álló kettes reaktorblokk terhelését.

Az áramtermelő egység indítását hónapokig tartó előkészületek után múlt csütörtökön kezdték el. Előbb nulla teljesítménnyel a reaktort tesztelték, majd folytatták 5 százalékos teljesítményen, utána ellenőrizték a szekunder kört, s az áramtermelőt. Szerdán hajnalban az országos hálózatra kapcsolták a blokkot, és 30 százalékig növelték terhelését.

Mittler István, az atomerőmű szóvivője elmondta: a próbaüzem során az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága engedélye alapján csütörtökön hajnalban elkezdték fokozatosan tovább növelni a teljesítményt, s délutánra elérték az engedélyben szereplő ötven százalékot. Ezután ismét ellenőrző vizsgálatok következnek, s ha ezek megfelelő eredménnyel zárulnak, 70 majd 90 százalékra növelik a blokk teljesítményét.

A szóvivője közölte, hogy ez még mindig próbaüzem lesz, az üzemszerű villamos energia termelés a jövő hónap elején kezdődhet meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik