Belföld

Pető: Medgyessy presztízs szempontok miatt mondott le

Pető Iván szerdán az MTI-nek azt mondta: a miniszterelnök lemondásában személyes szempontok játszottak közre.

A miniszterelnök a múlt héten egyértelmű ígéretet tett arra a két koalíciós párt vezetőinek, hogy ha lesz közös miniszterelnök-jelölt csütörtökig, akkor a konstruktív bizalmatlansági indítványt elfogadja, sőt, ő maga javasolta ezt a megoldást mint a változás technikai értelemben leggyorsabb lebonyolításának lehetőségét – közölte az SZDSZ frakcióvezető-helyettese arra reagálva, hogy Medgyessy Péter bejelentette lemondását miniszterelnöki posztjáról.

A miniszterelnök “megváltoztatta a véleményét, azt gondolom, hogy ezzel a személyes szempontjai, presztízsszempontok kerültek előtérbe, hiszen az ország érdeke azt kívánta volna, hogy a lehető leggyorsabban kerüljön sor a kormányfő-változtatásra” – tette hozzá.

“Ezzel valószínűleg kicsit később alakul meg az új kormány, ez sem dráma természetesen, és nem történik semmi olyasmi, ami visszafordíthatatlan problémákat idézne elő” – jelentette ki a szabad demokrata politikus. A konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtásával kapcsolatban leszögezte: “ha ebben alkotmányos viták vannak, természetesen az SZDSZ ezt a kérdést nem kívánja erőltetni”.

Mint mondta, a miniszterelnök a köztársasági elnök kezébe tette le lemondásával a döntést és nem a parlamentre, illetve a kormánypártokra bízta azt. “A köztársasági elnök – mint több nyilatkozata is ezt megerősíti – felelősségteljesen és alkotmányosan kíván nyilvánvalóan eljárni, és tudomásul veszi az SZDSZ a köztársasági elnök döntését” – közölte Pető Iván. Elmondta: az SZDSZ értelmezése szerint a miniszterelnök a lemondását követő harminc napig még “tényleges és nem korlátozott jogú miniszterelnök (…), tehát a konstruktív bizalmatlanság ugyanúgy érvényes rá, de alkotmányosan vitathatatlan módon kell kezelni ezt az ügyet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik