Belföld

Egymilliárdot kerestek a Mol vezetői

A Mol szárnyalása nemcsak az állam kezében maradt részvénypakettet értékelte fel, hanem a felső vezetés számára is jelentős részesedést eredményezett a profitból – írta meg a Napi Gazdaság.

A Mol éppen egy éve fogadta el azt a menedzsmentopciós programot, amely jellegében leginkább az OTP évek óta sikeresen működő opciós programjával rokonítható. A Mol húsz felső vezetője és 8 külső IT-tagja öt év alatt összesen 12 milliárd forint névértékű részvényre váltható kötvényt jegyezhet le. Az első, tavaly ősszel lejegyezett tranche átváltási árfolyama mintegy 5400 forint, így ezen a Mol-siker kovácsai együttesen, a finanszírozást és az adót is belekalkulálva mintegy egymilliárd forintos árfolyamnyereséget értek el eddig. Ez az árfolyamnyereség persze átváltás híján egyelőre nem realizálódott.

A tízmilliós átváltható kötvényeket a Mol-vezetők hitelből finanszírozzák, de a hitel kamata a diszkontkincstárjegyhez van kötve, ami az elmúlt évben eléggé megdrágította számukra a finanszírozást. Ugyanakkor a menedzsment egymilliárdos nyeresége a Mol-részvényesek utóbbi egy évben elért 300 milliárdos össznyereségéhez képest semmiképpen sem mondható soknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik