Belföld

Toyota-hatás – A legújabb ökológiai veszély

Földrajztudósok a közelmúltban kezdték felfedezni a Toyota-hatásnak is nevezett környezeti problémát, amely akár globális jelentőségűvé is kinőheti magát.

A terepjáróknak köszönhetően egyre intenzívebb homokviharokat élnek át a Szahara déli részén húzódó Száhel-övezet lakói.

A régióban egyre elterjedtebb Toyota Land Cruiserek és egyéb terepjárók ugyanis feltörve a sivatagok száraz felszínét, sok millió tonna finom homokot bocsátanak az olykor viharos erejű szelek rendelkezésére.

Gyakori porviharok

A terepjáróknak köszönhetően az elmúlt ötven évben jelentősen növekedett a homokviharok gyakorisága és erőssége. A leginkább veszélyeztetett Afrikában, Ázsiában és Közel-Keleten a porviharok nem csak hogy komoly veszélyt jelentenek az ott élők egészségére, éghajlati változásokat is előidézhetnek.

A Toyota-hatásról Andrew Goudie, az Oxford Egyetem földrajz professzora beszélt a Nemzetközi Földrajzi Társaság Glasgowban tartott legutóbbi kongresszusán. (A jelenség elnevezése a kutatótól származik.) A professzor adatai szerint a portermelés Észak-Afrika egyes régióban az elmúlt ötven évben megtízszereződött, a Száhel-övezetben pedig meghatszorozódott.

A világ egyre porosabb

A légkörbe kerülő por mennyiségét globálisan a kutató évi 2-3 milliárd tonnára becsüli.

Ennek egy része az erdőirtásokkal, túllegeltetéssel, túlnépesedéssel magyarázható, jelentős szerepet játszik azonban a sivatagi terepjárók egyre népszerűbbé válása is.

Az évezredek óta kemény és érintetlen sivatagi tájak feltörése következtében keletkező finom homokréteget a gyakran 100 kilométer/órás sebességgel végigsöprő szél könnyedén felkapja. Egy tipikus sivatagi vihar akár 30-40 millió tonna port is szállíthat. Különösen nehéz helyzetben vannak a sivatagok közelében lévő nagyvárosok lakói.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik