Belföld

A német bankokat támadják az internetes bűnözők

Németország két legnagyobb bankját érték a legújabb „adathalász" támadások, ahogy a nemzetközi szervezett bűnözői csoportok lassan becserkészik az egész földgolyót újabb célpontokat keresve.

A Postbank csütörtökön élte meg a második támadást, kevesebb, mint négy héttel az első után, de a mostani támadás összekapcsolódott egy Deutsche Bank elleni támadással is. Eddig a „phishing” döntően az angol nyelvű országok bankjainak ügyfeleit vette célba, de „az utóbbi néhány hétben áttevődött a fókusz előbb Brazíliára és most Németországra”, mondja Mikko Hyppönen, az F-Secure víruskutatási igazgatója.

A múlt hónapban a brazil bankokat „kombinált támadás” érte. Az e-mail mellé egy trójai férget is csatoltak, amely a felkeresett webhelyeket figyelte, és amikor a felhasználó begépelte vagy behívta a kedvencek közül a bank URL-jét, az álbank webhelye jelent meg, és a gyanútlan felhasználó megadta személyes adatait, jelszavát, kártyaszámát stb. Bár a német bankokat ért támadás messze nem volt kifinomult (a szöveg hemzsegett a helyesírási és nyelvtani hibáktól), a bankok vezetőit azonban erősen aggasztja, hogy a nemzetközi adathalász bandák látókörébe kerültek. „Négy hete Oroszországból jött a támadás”, mondja a Postbank szóvivője. „A második támadás pedig valahonnan Ázsiából indult. Ki tudja, honnan jön a következő?”

A német postából kivált bank az ország legnagyobb lakossági bankja 11 millió ügyfelével, akik közül 1,7 millió online is hozzáfér a számlájához.

A Deutsche Bank és a Postbank is figyelmeztette ügyfeleit, hogy sose válaszoljanak olyan e-mailre, amely személyes adatokat firtat, mint a jelszó, a PIN vagy a TAN kód.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik