Belföld

Kizárták Fazekast – oda az arany

Fazekas Róbertet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság diszkvalifikálta, s megfosztotta hétfőn szerzett aranyérmétől. A szombathelyi atléta nem tudott megfelelő mennyiségű vizeletet produkálni a döntő utáni ellenőrzésen, s ez doppingvétségnek minősül.

Kedden délután először a MEGA görög televíziós csatorna számolt be arról, hogy a szombathelyi klasszis hétfői diadala után megpróbálta manipulálni a doppingvizsgálat eredményét, a Reuters hírügynökség pedig már délután kész tényként kezelte, hogy megfosztják elsőségétől a magyar sportolót a vizeletminta manipulálása miatt. Mint később kiderült, Fazekas nem tudta “produkálni” az ellenőrzésnél minimálisan kötelező mennyiséget, csak annak egyharmadát.

“A verseny utáni vizsgálaton Fazekas elkezdte leadni a mintát, de közben az ellenőrzést végző illetékesek olyan zavaró közelségbe mentek hozzá, ehhez egyébként joguk van, hogy leblokkolt és nem tudta folytatni” – mondta a távirati irodának Gyulai István a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára. Vad Dezső, a MOB sajtófőnöke később további részletekkel is szolgált, elmondta, hogy a doppingellenőrök a mintaadás során a magyar atléta “nemi szervét fogdosták és a hátsójában turkáltak, hogy valamilyen csalás nyomaira bukkanjanak”. A huzavona eltartott hajnali három óráig, amikor Fazekas azt mondta, hogy fáradt, rosszul van, és – Pikó Károly keretorvos figyelmeztetése ellenére –  elment lefeküdni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik