Belföld

Jól veszik az autópályamatricát

Több mint tíz százalékkal nőtt az eladott autopálymatricák száma. A jogosulatlan úthasználók aránya is a felére csökkent.

2004. I. félévében közel 15 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest az eladott autópálya matricák száma. Ebben szerepet játszott a 4 napos matrica egész évben történő árusítása, illetve az M5-ös autópálya bevonása az egységes matricás rendszerbe. A jogosulatlan úthasználók aránya a tereléses, illetve a mobil ellenőrzés adatai alapján 4 százalékról 2,7 szalékra csökkent, a pótdíj befizetési hajlandóság ezzel szemben nőtt a hazai autópályákat használók körében.

2003. december 1.-én megkezdődött a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) rendelete alapján a 4 napos matrica folyamatos értékesítése. 2004. március 12-től az M5-ös autópálya az egységes matricás rendszer részévé vált, majd 2004. május 28-tól az M5-ös autópályát a gyáli lehajtóig ingyenessé tette a GKM.

2004. év I. félévében több mint 3,7 millió darab matricát értékesítettünk, mely közel 15 százalékkal haladja meg, az előzetesen tervezettet. Az értékesített matricák 5 százaléka éves, 11 százaléka 31 napos, 18 százaléka 10 napos és a 66 százaléka 4 napos matrica.

Az ellenőrzött gépjárművek több mint fele, 66%-a gyakori úthasználó (tehát éves, vagy 31 napos) matricával közlekedik, míg a többi úgymond eseti úthasználó. Az ellenőrzött járművek közül a jogosulatlan úthasználók aránya az első negyedévi adatokhoz képest is csökkent, 4 százalékról 2,7 százalékra. Az M5-ös autópályán átlagon aluli a bliccelők aránya, mindössze 2,5 százalék. Az ellenőrzések során a jogosulatlan úthasználók jelentős része (62 százalék) még a helyszínen eleget tesz pótdíjfizetési kötelezettségének. A pótdíjak utólagos befizetésének terén is javulás mutatható ki az idei évben.

Az autópálya matrica megvásárlására, mára, az ország 517 pontján van lehetősége az úthasználóknak. Az M5-ös autópálya matricás rendszerbe kapcsolásával egy időben 55 új értékesítési ponttal nőtt az elárusító hálózat. Saját értékesítési hálózatunk is bővült; augusztus 1-én megnyílt az M5-ös autópálya térségében első, Lajosmizsei ügyfélszolgálati irodánk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik