Belföld

A piac aggódik – marad Draskovics?

Bizonytalanság uralja a piacokat, mindkét szóba jöhető kormányfőjelölt sötét ló a befektetők szemében , akiket alapvetően a pénzügyminiszter személye és a költségvetési szigor folytatása érdekel.

Nemrég egy külföldi befektetőknek tartott prezentáció úgy kezdődött, hogy bemutatta, hogy Magyarország politikailag a legstabilabb ország a régióban. Büszkén mutathattuk be, hogy nálunk még nem voltak bizalmatlansági indítványok, miniszterelnök-cserék és előrehozott választások, a politikai stabilitás szigetének állítva be hazánkat. Nos, a múlt héten vulkán nőtt erre a szigetre és beálltunk a sorba, hiszen amióta EU-tagok lettek a régió államai, azóta a cseh, a lengyel és immár a magyar miniszterelnöki bársonyszékben is csere történt.







Nagy a bizonytalanság
Felvetődhet a kérdés, hogy miért is reagál ennyire érzékenyen a forint és a részvények árfolyama erre a hírre? A kulcsszó a bizonytalanság! Másként megfogalmazva, Draskovics Tibor sorsa. A piacok számára a pénzügyminiszter jövője jobban foglalkoztatja a piacokat, mint az, hogy ki lesz a miniszterelnök. Draskovics Tibornak ugyanis sikerült részben helyreállítani a nemzetközi befektetők bizalmát, amit a forint erősödése is tükröz. A 2005-ös költségvetés tárgyalásáról kiszivárgott hírek szerint Draskovics Tibor nagyon szigorúan ragaszkodik a hiány-csökkentéshez és a mindenfelől érkező politikai lobbiknak ellenállva követte a fiskális szigor politikáját. A piacok szemében Draskovics Tibor személye vált a konvergencia zálogává.

Hirtelen zuhanás

A pénz- és tőkepiacokat természetesen igen felbolygatta a kialakult helyzet. Ne felejtsük el, hogy amikor a piacok csütörtökön bezártak a hosszú hétvégére, akkor még Medgyessy Péter menesztése még csak egy lehetséges kimenetele volt az eseményeknek.

Amikor csütörtökön 11 órakor az egyik hírügynökség jelentette, hogy Medgyessy Péter kész bizonyos feltételek mellett beadni a lemondását, akkor a piac szinte azonnal 2 százalékot közelítő mértékben esett, pedig még csak megcsapta a kormányfőváltás szele a piacot.

Délutánra úgy tűnt, hogy megnyugodnak a kedélyek és minden helyre áll, így a piacok is rendeződtek, ugyan a reggeli szinteket már nem tudták megközelíteni, de a befektetők megnyugodtak. A hétvégén aztán eldőlt, hogy Medgyessy megy és Kiss, vagy Gyurcsány jön. A piac a válság hírére hétfőn újabb 2 százalékos mínuszban nyitott. 

Fiskális szigor vagy populizmus?

A nemzetközi befektetők félelme a kormányfőváltás kapcsán az, hogy nem lehet tudni, hogy mekkora lesz az elmozdulás a gazdaságpolitikában és a politikai prioritásokban. Amennyiben az új miniszterelnök menesztené Draskovics Tibort és a fiskális szigor politikája helyett a 2006-os választások megnyeréséhez szükséges népszerűség visszaszerzésére helyezné a hangsúlyt, akkor arra nagyon negatívan reagálna a piac. Lássuk be, erre a kimenetre minden esély megvan, hiszen a közvélemény-kutatások szerint a jelenlegi koalíciónak komoly a hátránya a jobboldallal szemben és az új miniszterelnök vélhetően nem két évre szeretne tervezni. Márpedig a kormányfőváltás remek esély arra, hogy új lendületet vegyen a kormány és a mögötte álló pártok és elinduljanak felfelé a népszerűségi létrán, ezt pedig aligha tehetik költségvetési megszorítások mellett.

Voltak azonban olyan pénzügyi elemzők, akik a jelenlegi drasztikus gyengülésben vételi lehetőséget látnak. Bizakodásra adhat okot például Kovács László szocialista pártelnök vasárnapi nyilatkozata, amelyben hangsúlyozta, hogy a konvergencia programhoz ragaszkodni fognak és elsősorban társadalompolitikai váltásra van szükség. Ez a nyilatkozat azért bíztató, mert Kovácsot a populizmusra igencsak hajlamos politikusként szokták jellemezni, és ha már ő is a fiskális szigor politikájának szükségességét hangsúlyozza, akkor van remény egy hosszabb távú politikai gondolkodásra. Ugyanis kétségeink ne legyenek: a konvergencia program teljesítése aligha hoz szavazókat 2006-ban, ellenben segít visszaterelni az országot arra a prosperitás irányába haladó vágányra, amelyről kisiklott 2001-2003 között – mindkét érintett kormány hathatós segítségével.

Amennyiben előre tekintünk, akkor megállapítható, hogy a piac vélhetően nagyon ideges és volatilis marad az elkövetkező 4-6 hétben. Jelenleg még semmit nem lehet tudni a két miniszterelnök-jelölt, Kiss Péter és Gyurcsány Ferenc gazdaságpolitikai programjáról. Mind a két személy igazi „sötét ló” a piacok számára. Így nem feltétlenül fog minden kiderülni szerda éjjel a leendő miniszterelnök megnevezésével, hiszen az csak a költségvetésből fog kiderülni, hogy a fiskális szigor és a populizmus politikája milyen arányban fog érvényesülni.



A piac aggódik – marad Draskovics? 9

Ajánlott videó

Olvasói sztorik