Belföld

Medgyessy megy, de hogyan?

Távozóban még borsot törhet a koalíciós képviselők orra alá Medgyessy Péter, ha a konstruktív bizalmatlansági indítvány helyett inkább lemond.

Még nem döntötte el Medgyessy Péter, hogy megvárja-e, amíg átadhatja a stafétabotot a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének házon belül, illetve kormánypártokon belül elintézve így a kormányfőváltást vagy pedig egyenesen Mádl Ferenc köztársasági elnökhöz nyújtja be a lemondását, a legfőbb közjogi méltóság kezébe adva a karmesteri pálcát.







Elhúzódhat a kormányalakítás
Török Gábor politológus szerint emberileg teljesen érthető, hogy a kormányfőnek szimpatikusabb a lemondás, mint az óriási presztízsveszteséget jelentő konstruktív bizalmatlansági indítvány, ám ez esetben elhúzódhat az új miniszterelnök és kormányának beiktatása. Mindez csak technikai kérdés, ám az önkéntes lemondás sokkal nagyobb hercehurcával jár, és azt eredményezné, hogy szeptember közepénél előbb nem lenne új kormánya Magyarországnak – tette hozzá az MTV-nek nyilatkozó Török Gábor.
Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője ugyanakkor szintén vasárnap (az Info Rádió Aréna című műsorűban) nyilatkozva úgy fogalmazott: a párt rendkívüli kongresszusa szerdán biztosan kiválasztja az új miniszterelnököt. “Úgy fogunk felállni, rövidebb vagy hosszabb megbeszélés után, hogy meg tudjuk nevezni Magyarország következő miniszterelnökét” – mondta Lendvai Ildikó, hozzátéve, majdnem biztos abban, hogy a szabad demokratáknak sem Kiss Péter kancelláriaminiszter, sem Gyurcsány Ferenc sportminiszter jelölésével kapcsolatban nincs kifogásuk. A frakcióvezető elmondta: azt még nem tudni, hogy a kongresszuson felmerül-e további jelöltek neve, mert ennek lehetőségéről a küldöttek határoznak majd a fórum kezdetén.

A távozó miniszterelnök annak ellenére lebegteti döntését, hogy a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában vasárnap este (lemondatásának bejelentése óta először nyilatkozva) azt is kijelentette, a szocialisták rendkívüli gyűlésének szerdai összehívásában már lát garanciát arra vonatkozólag, hogy a nagyobbik kormánypárt nem akarja a végtelenségig húzni ezt a folyamatot.

Gyárilag naív

Medgyessy Péter a műsorban többször hangsúlyozta, hogy a kormányfőváltás gyors lebonyolítását és a kormányzás folytonosságát tartja szem előtt a távozás módjának kiválasztásakor. „Első az ország, második a baloldal és az MSZP, harmadik helyen vannak a személyi kérdések” – mondta a kormányfő.

Ezzel együtt Medgyessy szerint méltatlan lenne hozzá és a koalíciós pártokhoz is a konstruktív bizalmatlansági indítvány megtétele, hatalmas presztízsveszteséggel járna együtt, emiatt még gondolkozik azon, hogy az új jelölt megnevezése előtt inkább az önkéntes lemondást választja.

Mint mondta, bízik Mádl Ferenc emberi és politikusi tisztességében és meggyőződése, hogy az államfő a legerősebb parlamenti pártnak adná meg a kormányfőállítás jogát. Ugyanakkor elismeri magáról, hogy „gyárilag naív”, aki politikai partnereiben és ellenfeleiben mindig is feltételezte a politikusi szolidaritásra, a kooperációra és az őszinteségre irányuló szándékot.

A távozó miniszterelnök csalódottan beszélt a magyar politikai életről és kormányfői tisztségében egyik legnagyobb hátrányaként említette saját őszinteségét, miközben a „politika a bizalmatlanságról szól”. Csillag István gazdasági és közlekedési miniszteri munkájával kapcsolatban elsősorban a konstruktivitás hiányát nehezményezte rögtön hozzátéve, hogy a történet nem a miniszter személyéről szól. 








Orbán a gazdaságról
A Fidesz elnöke mindeközben „hivatalos helyzetértékelésként” a gazdaság állapotáról igyekszik minél súlyosabb képet festeni. Orbán Viktor szintén vasárnap egy budapesti rendezvényen úgy fogalmazott: a kormány kötelessége a jelenlegi helyzetben az, hogy mielőbb pontos képet adjon a magyar gazdaság állapotáról. “Ilyen helyzetben az ország vezetőitől azt várják az emberek, hogy legyenek őszinték és tárják fel a gazdasági válság valóságos mélységét” – mondta Orbán, hozzátéve, hogy szerinte “a gazdasági válság és annak előttünk álló, jól látható következményeinek” nyomása alatt roskadt össze a kormány és a miniszterelnök. A volt kormányfő szerint válaszra vár az, hogy mekkora pontosan a költségvetés hiánya, hogy mennyi az államadósság valóságos mértéke, és hogy „hová tűnt az a temérdek pénz, amit az elmúlt két esztendőben felvettek”? „A kormány és a miniszterelnök megbukott, válságban azonban nem a kormány, hanem Magyarország és a magyar gazdaság van” – mondta.

Kis puccs volt

Saját távozásának előzményeiről úgy vélekedett a kormányfő: előbb a kisebb majd a nagyobbik kormánypárt is mindent megtett, hogy „szétverje saját magát” és ezután következett a kormány. Véleménye szerint az ő lemondatása puccsszerű volt, ám ez csak afféle kis puccs volt, amit tehetségtelen emberek anélkül vittek végbe, hogy a pontos kockázatokat, a lebonyolítás módját és magát az utódot kitalálták volna. Az SZDSZ mindezt nem vihette egyedül véghez – fogalmazott Meggyessy, hozzátéve, hogy jobb lett volna, ha forgatókönyv alapján cselekszenek „barátai”. Akkor talán elkerülhető lett volna az a helyzet, hogy az ellenzék a horvát tengerparton ülve mosolyog, amint átjátszák neki a hatalmat – mondta.

Kovács László szocialista pártelnök és Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője egyébként szintén megerősítette, hogy nem volt forgatókönyv Medgyessy Péter eltávolítására. A kisebbik koalíciós pártnak nem volt megfelelő a 2006-ig felvázolt új kormányprogram, amit a miniszterelnök múlt hét keddjén az asztalra tett – fogalmazott Horn, a koalíciós partner bizalmának híján pedig a szocialistáknak nem maradt más választásuk, mint elengedni a kormányfőt – tette hozzá Kovács.

A saját magát következetesnek és elveihez hűnek lefestő Medgyessy, nem tarja kizártnak, hogy akár egy könyv formájában megírja tapasztalatait, előbb azonban időre van szüksége, hogy feldolgozza a történteket. Ezt követően olyan munkára számít, melyben kamatoztathatja külföldön megszerzett elismertségét, nemzetközi tapasztalatait. “Az elmúlt hét során négy miniszterelnök hívott fel egy nap alatt” – mondta Medgyessy Péter .


Ajánlott videó

Olvasói sztorik