Belföld

Fej fej mellett a jelöltek a rapid kampányban

A két miniszterelnök-jelölt támogatottsága, már ami a közvéleményt illeti, közel azonos, az ügyben döntő MSZP-kongresszus résztvevőinek preferenciáiról percről-percre többet lehet tudni.

Azt már biztosan tudjuk, hogy a pénz és tőkepiaci szereplőket nem igazán a leendő miniszterelnök személye érdekli, sokkal inkább az: marad e posztján Medgyessy Péter bizalmasa, a fiskális szigor jelképévé vált Draskovics Tibor, vagy esetleg olyan pénzügyér kerül a székbe, aki lazít a konvergencia-programban lefektetett feltételeken és költekezésbe kezd a hátralévő 20 hónapban.


A szocialista kongresszusi küldöttek persze nem csupán a jövőbeli fiskális szigor vagy lazítás alapján döntenek majd arról szerdán, hogy Gyurcsány Ferencet vagy Kiss Pétert jelölik miniszterelnökneknek. Egyesek határozottabb, dinamikusabb miniszterelnökre vágynak, míg mások a baloldali értékek hatékony képviseletét várják el az új miniszterelnöktől.

Az SZDSZ toleráns


Az SZDSZ az MSZP két miniszterelnök-jelöltje bármelyikének jelölését tudomásul veszi – mondta Pető Iván a hétfőn délelőtt zárt ajtók mögött megtartott tanácskozást követően, melyen a szabad demokraták parlamenti frakciója mellett részt vettek az elnökség tagjai és a megyei elnökök is. Mindez illeszkedik a kisebbik kormánypárt vezetőinek korábbi nyilatkozataihoz, hiszen pénteken Kuncze Gábor („A Szabad Demokraták Szövetsége várja a legitim miniszterelnök-jelöltet, a párt számára több politikus is elfogadható”) egy vasárnapi televíziós műsorban pedig Horn Gábor („ Az SZDSZ támogatni fogja Magyar Szocialista Pártnak azt a jelöltjét, aki sikeresebben kormányozhat”) biztosította támogatásáról az MSZP szerdai kongresszusán várhatóan kiválasztásra kerülő kormányfőjét.

Megyéről megyére



Bár a kongresszuson részt vevő megyei szervezetek többnyire hétfő este vagy kedden döntenek arról, mely jelöltet tartják alkalmasabbnak kormányfőnek, több szervezet előzetesen is a nyilvánosság elé tárta, merre fog voksolni szerdán.

Míg a döntésüket kedden véglegesítő borsodi szocialisták Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltségét támogatnák inkább, addig a Bács-Kiskun megyei szocialista elnök az Indexnek úgy nyilatkozott: személy szerint ő, és becslése szerint a tagság kétharmada is Kiss Péter miniszterelnöksége mellett voksolna.

A döntésüket a hírek szerint hétfőn este véglegesítő debreceni szocialisták a jelenlegi helyzetben („ismerve a Fidesz magatartását, a napi sárdobálást”), noha Kiss Pétert kancelláriaminisztert higgadt, nyugodt politikusnak tartják, inkább egy lendületesebb, határozottabb, dinamikusabb miniszterelnökre vágynak, aki két év múlva komoly ellenfele lehet az ellenzék vezérének.

Az MSZP budapesti vezetője, Mandur László szerint (itt kedden döntenek a kormányfő-jelöltről) Kiss Péternek nagyobb az esélye a helyi szervezeten belül, míg a csongrádi szervezet biztosan Gyurcsányra voksol.

Kiss Péteré a biztos elsőség viszont Hevesben, legalábbis ezt nyilatkozta Soós Tamás, a párt megyei elnöke az Indexnek. Szerinte a hevesiek többsége a baloldali értékek hatékony képviselete miatt támogatja Kisst.

Fej fej mellett a köz szemében

Akárcsak a megyei szervezetek körében, közel azonos támogatottságnak örvend a választókorú lakosság körében is a szocialisták két miniszterelnök-jelöltje. A honpolgárok majdnem kétötöde (39 százaléka) Kiss Pétert, egyharmada (33 százalék) Gyurcsány Ferencet tartja alkalmasabbnak a miniszterelnöki tisztség betöltésére. Ugyanakkor Orbán Viktor lehetséges kihívójaként a 2006-os parlamenti választásokon a két jelölt – egymáshoz képest – már szinte hajszálpontosan megegyező eséllyel (33-32 százalékkal) szállhatna ringbe a közvélemény szerint – derül ki a Capital Research Piac- és Közvéleménykutató Intézet múlt vasárnap végzett reprezentatív közvéleménykutatásából

Kiss Pétert inkább az idősebbek, ettől nem függetlenül az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők, a vidéken, elsősorban falun élők említették az átlagosnál magasabb arányban. Gyurcsány Ferencet pedig a férfiak (a nők inkább bizonytalanok ebben a kérdésben), a városi (főként budapesti), magasabb iskolai végzettséggel rendelkező válaszadók nevezték meg lehetséges miniszterelnök-jelöltként spontán módon.

A válaszadók tájékozottnak bizonyultak a kormányválság ügyében: mindössze a megkérdezettek 3 százaléka, leginkább a legfiatalabb korosztály tagjai nem hallottak arról, hogy az MSZP új miniszterelnök-jelöltet fog állítani és Medgyessy Pétert leváltják.

A lakosság egy jelentős része mindazonáltal vagy nem tud választani a két miniszterelnök-jelölt közül, vagy egyik jelöltet sem tartja alkalmasnak a posztra, vagy egyszerűen nem ismeri a felmerült neveket.


A válaszadók által spontán módon felvetett miniszterelnök-jelöltek



Fej fej mellett a jelöltek a rapid kampányban 1


Forrás: Capital Research

Ajánlott videó

Olvasói sztorik