Belföld

Medgyessy a lemondásról és egy készülő könyvről

Ez a történet nem Csillag Istvánról szól – mondta Medgyessy Péter, aki már biztos távozásában, annak módjáról viszont még nem döntött.


Még nem döntötte el Medgyessy Péter, hogy megvárja-e amíg átadhatja a stafétabotot a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének házon belül, illetve kormánypártokon belül elintézve így a kormányfőváltást vagy pedig egyenesen Mádl Ferenc köztársasági elnökhöz nyújtja be a lemondását, a legfőbb közjogi méltóság kezébe adva a karmesteri pálcát. A távozó miniszterelnök annak ellenére lebegteti döntését, hogy a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában azt is kijelentette, a szocialisták rendkívüli gyűlésének szerdai összehívásában már lát garanciát arra vonatkozólag, hogy a nagyobbik kormánypárt nem akarja a végtelenségig húzni ezt a folyamatot. Medgyessy Péter ugyanis a műsorban többször hangsúlyozta, hogy a kormányfőváltás gyors lebonyolítását és kormányzás folytonosságát tartja szem előtt a távozás módjának kiválasztásakor. „Első az ország, második a baloldal és az MSZP, harmadik helyen vannak a személyi kérdések” – mondta a kormányfő.

A távozó miniszterelnök csalódottan beszélt a magyar politikai életről és kormányfői tisztségében egyik legnagyobb hátrányaként említette saját őszinteségét, miközben a „politika a bizalmatlanságról szól”. Csillag István gazdasági és közlekedési miniszteri munkájával kapcsolatban elsősorban a konstruktivitás hiányát nehezményezte rögtön hozzátéve, hogy a történet nem a miniszter személyéről szól.

Saját távozásának előzményeiről úgy vélekedett a kormányfő: előbb a kisebb majd a nagyobbik kormánypárt is mindent megtett hogy „szétverje saját magát” és ezután következett a kormány. A saját magát következetesnek és elveihez hűnek lefestő Medgyessy, mint mondta, nem tarja kizártnak, hogy akár egy könyv formájában megírja tapasztalatait, előbb azonban időre van szüksége, hogy feldolgozza a történteket. Ezt követően olyan munkára számít melyben kamatoztathatja külföldön megszerzett elismertségét, nemzetközi tapasztalatait. “Az elmúlt hét során négy miniszterelnök hívott fel egy nap alatt” – mondta Medgyessy Péter .

Ajánlott videó

Olvasói sztorik