Belföld

Döntöttek Irakban a Nemzeti Tanács jelöltlistájáról

Hosszú viták után az iraki nemzeti konferencia szervezőbizottsága szavazás helyett egyszerűen elfogadottnak nyilvánította az egyetlen fennmaradt a Nemzeti Tanács 81 tagját tartalmazó jelöltlistát.

Az iraki nemzeti konferencia döntött szerdán az ideiglenes Nemzeti Tanács 81 tagjának személyéről, de nem szavazással, amint eredetileg tervezték. Bonyodalmas eljárási viták után a szervezőbizottság egyszerűen elfogadottnak nyilvánította a viták nyomán fennmaradt egyetlen jelöltlistát. A nemzeti tanács az ideiglenes iraki kormány tanácsadó testületeként fog működni a 2005 januárjában esedékes választásokig. Nem puszta tanácsadás lesz azonban a dolga, hanem erősen korlátozott mértékben ugyan, de törvényhozó testületre emlékeztető szerepe is lesz. Háromötödös többséggel útját állhatja például a kormány által kiadott rendeletek végrehajtásának, dönthet a jövő évi költségvetésről, és megkezdheti az ország ideiglenes alkotmányának megfogalmazását.

Eredetileg úgy volt, hogy szavazással döntenek a konferencia részvevői a nemzeti tanács tagjainak személyéről. Ehhez egyetlen jelöltlistát állított össze a konferencia szervezőbizottsága, s a küldöttek annak elfogadásáról vagy elutasításáról szavaztak volna. A kisebb pártok azonban úgy ítélték meg, hogy túl kevés emberük került fel erre a jelölőlistára, ezért további listák szavazásra bocsátását követelték.

A szervezőbizottság helyt adott követelésüknek, s az elhúzódó vita miatt meg kellett hosszabbítani a konferencia időtartamát. Hosszas viták után két lista maradt szerda estére, s a küldöttek éppen arról készültek szavazni, melyiket fogadják el, amikor váratlan fordulattal visszavonták az egyiket.

Így ismét csupán egyetlen lista maradt. A szervező bizottság meglepő húzással úgy döntött a sok huzavona után, hogy ezt az egyet már nem bocsátja szavazásra; egyszerűen “győztessé” nyilvánította a megmaradt listát. A szervezők nem indokolták, miért tértek el az eredetileg tervezett szavazásos módszertől, csak azt hangoztatták, hogy döntésük előtt konzultáltak az ENSZ képviselőivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik