Belföld

Az agrártárca feladatai nem változnak

A kormányátalakítással a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium feladatköre nem változik - közölte Pásztohy András, az MSZP agrár- és vidékpolitikai ügyvivője csütörtökön.

A politikus Medgyessy Péter fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszteri poszt létrehozásával kapcsolatos szerdai döntését úgy kommentálta, hogy mivel az Európai Unióban szigorú szabályok kötik, hogy egy-egy tárcához milyen feladatok tartozhatnak, a mezőgazdasági feladatokkal közvetlenül összefüggő vidékfejlesztési kérdések továbbra is az agrártárcánál maradnak.

Az MSZP szakpolitikusa példaként említette a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT), továbbá az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) keretébe tartozó projekteket. Emellett megemlítette az agrár-környezetvédelmet, a tájgazdálkodást, valamint a mezőgazdasági tevékenységgel összefüggő munkahely-teremtést és a félig önellátó gazdálkodók támogatását.

Pásztohy András rámutatott: Veres János tárca nélküli miniszterként elsősorban koordinációs feladatokat lát majd el és stratégiai kérdésekkel foglalkozik. A területfejlesztés kérdéseiben hangolja össze a kormányzati feladatokat. A vidékfejlesztés területéről azok a témák tartoznak majd a tárca nélküli miniszter hatáskörébe, amelyek a területfejlesztéssel közvetlenül összefüggenek. Példaként említette Pásztohy András az infrastruktúrafejlesztést. Tájékoztatása szerint a tárca nélküli miniszter feladata lesz még a lakásépítés és -gazdálkodás, továbbá az e terület fejlesztésével összefüggő kérdések kezelése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik