Belföld

Néhány bank már csökkentette betéti kamatait

A Magyar Nemzeti Bank augusztus 17-tól érvényes 50 bázispontos jegybanki kamatcsökkentése után a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB), a HVB Bank és az ING Bank már csökkentette betéti kamatait, a hitelkamatok mérsékléséről még egy bankban sem született döntés.

A hitelintézetekben jelenleg folyik a kondíciós listák felülvizsgálata, több helyről jelezték, hogy a hónap végéig hoznak döntést a kamatokról.

Az OTP Bankban túl vannak a kondíciós listák vizsgálatán, a kamatokon nem változtatnak. Csák Csongor PR-manager elmondta: már korábban folyamatosan beárazták a jegybanki kamatcsökkentést, ezért most nincs szükség kiigazításra. Az OTP Bank szakemberei egyébként az általános kamatszint további csökkenésére számítanak, amit igyekeznek folyamatosan követni. A három hónapra lekötött lakossági betétek például évi 7,25-9,25 százalék kamatot hoznak az OTP Bankban.

Kaufmann Katalin, az MKB marketing menedzsere elmondta: a bank a vállalati betétek és az Európa betét kamatát egységesen 50 bázisponttal csökkentette, a lekötött lakossági betétekét pedig 40-50 bázisponttal. A három hónapra lekötött vállalati betétek új kamata például évi 6,25-8,50 százalék lesz csütörtöktől, a lekötött összeg nagyságától függően. Az Európa betét új kamata ugyanerre a lejáratra 9,50 százalék, a lakossági lekötött betéteké három hónapra 8,60-10,70 százalék lett.

Az MKB-nál a hitelkamatok közül egyedül a használt lakás vásárlására állami támogatással igénybevett 5 éves kamatperiódusú hitel kamata mérséklődött 8,80 százalékról 8,75 százalékra.

A HVB Bankban a lakossági lekötött betétek kamatát augusztus 18-tól csökkentették 40-75 bázisponttal, a vállalati betétek és hitelek kamatának változtatásáról a napokban születik döntés – mondta Veliczkyné Soós Zsuzsanna marketing menedzser. Szerdától a 250 ezer forinttól 5 millió forintos 3 hónapra lekötött lakossági betétekre például 9,30-10,35 százalékos kamatot fizetnek.

Az ING Bankban csak a vállalati betétek kamatát csökkentették 25-100 bázisponttal, az alacsonyabb kamatok már augusztus 18-tól érvényesek. A három hónapos vállalati betét új kamata például évi 9,25 százalék az ING Bankban.

A Budapest Bankban a Família betéti konstrukció kamatait csökkentették 25 bázisponttal szeptember 6-tól. A jelzálog, az áruhitel, a privát kölcsön és a folyószámla hitelek felülvizsgálata most folyik – mondták a bank sajtóosztályán.

Az Erste Bankban a Postabank kondícióival együtt a hónap végére készülnek el az új kondíciós listákkal – közölte Szabó Linda PR menedzser.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik