Belföld

Újraindul az iskolatej akció

Szeptembertől újra lesz iskolatej akció, az ezt szabályozó rendelet napokon belül megjelenik - tájékoztatta az MTI-t Sirman Ferenc, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója.

A megjelenő rendelet szeptember 1. és december 31. között szabályozza az iskolatej akció feltételeit. A májusban és júniusban lebonyolított, úgynevezett tesztidőszakhoz képest változás, hogy az akcióban résztvevő gyerekek nemcsak két deciliter, hanem 2,5 deciliter tejet is kaphatnak naponta. Emellett nemcsak 2,8 százalékos zsírtartalmú, hanem 3,6 százalékos zsírtartalmú tejet is lehet adni. Az akcióba bevonták a tejen kívül az ízesített tejitalokat is, például a kakaót, valamint az ömlesztett sajtot.

Az részvételre az iskolafenntartók – önkormányzatok, alapítványok és egyházak is – pályázhatnak. Az állami támogatás mértéke a fenntartó anyagi helyzetének függvénye. A legrosszabb helyzetben lévők 100 százalékos támogatást kaphatnak, míg a jobb anyagi helyzetben lévők támogatása arányosan csökken. Az akció utófinanszírozott, azaz a benne résztvevő szervezetek csak december 31. után, azaz a jövő évben juthatnak hozzá az állami támogatáshoz. Az iskolafenntartók a tejszállítókat közbeszerzési pályázatokon választják ki.

A Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója közölte: az akció a teljes országra kiterjed és így 330 ezer óvodást és valamivel több mint 900 ezer általános iskolást érint. Előzetesen nem lehet teljes pontossággal megbecsülni, hogy hány gyermek kap majd iskolatejet, mivel valószínűleg lesznek olyan iskolafenntartók, amelyek anyagi lehetőségeik miatt nem kívánnak ebben a programban részt venni.

A javaslatok között szerepelt az is, hogy a mintegy 570 ezer középiskolás is kaphasson iskolatejet, ám ez egyik rendelettervezetbe sem került be, így ők az akcióból kimaradtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik