Belföld

Vállalatokat fenyegetnek a nepáli maoisták

Több nagy cégnek be kellett szüntetnie a tevékenységét Nepálban a maoista lázadók fenyegetései miatt.

A BBC Online tudósítása szerint a lázadók a kormányra akarnak nyomást gyakorolni ezzel a lépéssel. Állításuk szerint ők a dolgozók állítólagos kizsákmányolása ellen lépnek fel, és felszólították a vállalatokat a bezárásra, akik viszont a felmerült vádakat visszautasították. A helyzet hétfőn vált komollyá, amikor bomba robbant egy katmandui luxusszálló közelében. A szálloda ezt követően bezárt, majd egy nagy dohányipari cég is bejelentette, hogy bezárja kapuit.

A lázadók 11 nagy céget fenyegettek meg, és szólították fel őket a bezárásra. Azzal is fenyegetőznek, hogy blokád alá vonják a főváros körüli utakat. A hatóságok őket gyanúsítják a szálloda mellett elkövetett merénylettel is, mivel a hotel korábban ellenszegült felszólításaiknak. A merényletben senki sem sérült meg. A turisták beszámolója alapján nem ők nem kaptak semmilyen felvilágosítást, egyesek a robbanás zaját viharnak vélték.

Egy múlt heti nyilatkozatában a nepáli vállalkozókat tömörítő Nepáli Kereskedelmi és Ipari Kamarák Szövetsége (Federation of Nepalese Chambers of Commerce and Industry) felszólította a lázadókat, hogy függesszék fel akcióikat, amelyek csőddel fenyegetik a vállalatokat. A szálloda ellen elkövetett merénylet egyesek szerint nagy csapást jelent erre az iparágra, az idény kellős közepén.

A maoista lázadók munkás szárnyát tömörítő szakszervezetek szövetsége korábban figyelmeztetett a súlyos következményekre, abban az esetben, ha a cégek felszólításukra nem zárnak be. A lázadók 1996 óta jelentenek állandó fegyveres fenyegetést Nepálban, azóta küzdenek a monarchia ellen egy kommunista köztársaság kikiáltásáért. Eddig kilenc ezren estek áldozatul a lázadók és a biztonsági erők között dúló harcoknak. A béketárgyalások tavalyi bukása óta pedig egyre kiélezettebb a viszony a két oldal között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik