Belföld

Szlovákia 2009 elején csatlakozik az euróövezethez

Szlovákia 2009 elején akarja bevezetni az eurót, azután, hogy 2007-re teljesíti a közös európai pénz bevezetéséhez szükséges kritériumokat. A többi közép-európai országban még nem döntöttek az euró bevezetésének dátumáról.

A központi bankkal együttműködésben készült dokumentum szerint Szlovákiának 2006 első felében kell belépnie az európai pénzügyi rendszer előszobájába: csatlakozni az ERM 2-es rendszerhez.

A kormány eredetileg azt tervezte, hogy az eurót 2008-2009-ben fogják bevezetni annak függvényében, hogy a nyugdíjreform végrehajtásának terheit bele kell-e foglalni az államháztartás hiányára vonatkozó számításokba. A kormány most azzal számol, hogy az ország 2007-re képes lesz teljesíteni az euróbevezetés valamennyi feltételét.


Dorothee Gasser, a Banca Intesta elemzője szerint a közép-európai országok közül egyedül Szlovákiának van esélye az euró gyors bevezetésére.


Véleménye szerint Csehországban a legrosszabb a közkiadások helyzete a visegrádi országok közül. Az állami költségek csökkentését Lengyelországban is nehezíti a kormány népszerűségvesztése. Magyarországon pedig a kormány sajnos még teljesítette a fizetések és az egészségügyi kiadások visszafogására vonatkozó legsűrgetőbb intézkedéseket. Így várhatóan idén is nagyobb lesz a költségvetés hiánya a tervezettnél – nyilatkozta a BBC.hu-nak Dorothee Gasser.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik