Belföld

A magyar piacon még nincs balkáni cukor

Egyelőre nem érkezett cukor a magyar piacra a balkáni országokból - közölte Koczka Zoltán, a Cukor Terméktanács titkára.

Mint mondta, nem igazolódtak azok a félelmek, hogy nagy mennyiségű balkáni cukor érkezik Magyarországra, amennyiben arra legális lehetőség adódik. Koczka Zoltán szerint érdeklődés van a balkáni országokból származó cukor iránt, ám tudomása szerint üzlet még nem realizálódott.

A magyar cukorágazat szereplői korábban segítséget kértek az agrárkományzattól az esetleges piaci zavarok megelőzésére a vámmentes uniós balkáni cukorimport lehetősége miatt. A korábbi tapasztalat ugyanis az volt, hogy a vámmentes cukor csak a balkáni országokhoz közel első uniós államok piacán jelent meg, elsősorban Görögországban, Olaszországban, Ausztriában és kis mértékben Dél-Németországban.

Ezt a kedvezményes lehetőséget azért függesztette fel időlegesen az unió, mert Szerbia-Montenegróból, Macedóniából és Horvátországból nemcsak cukkorrépából készült cukor, hanem cukornádból készült édesítőszer is került az EU-országok piacaira.

Koczka Zoltán elmondta: az unió illetékesei most úgy ítélték meg, hogy az ellenőrzés e téren szigorúbb lett, így ismét biztosítják a vámmentes szállítás lehetőségét, amelyet – politikai döntés nyomán – gazdasági segítségként nyitottak meg a balkáni államok számára.

A terméktanács titkára korábban úgy nyilatkozott: az unió cukorrendtartási reformjának tervezetében 200-300 ezer tonna balkáni cukorkvótával számolnak a szakértők. A magyar szakember becslése szerint mintegy 200 ezer tonnányi vámmentes cukor kerülhet az unió piacára. A terméktanács titkára az Európai Cukoripari Szövetség, a CEFS véleményére hivatkozva azt közölte, hogy Szerbia-Montenegróban jelenleg mintegy 100 ezer tonnányi cukorfelesleg lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik