Belföld

Másfélszeresével nőhetnek az illetékek jövőre

Jövőre ötven-hatvan százalékkal kell majd többet fizetni egyes okmányokért. Az új építésű lakás szerzésére biztosított illetékmentességi határ pedig akár felére is csökkenhet. - tudta meg a Magyar Hírlap.

A Pénzügyminisztérium jövőre szeretné az elmúlt öt-hat év elmaradt illetékemelését behozni. Ez a döntés a személyes okmányok közül érinti majd a jogosítvány és az útlevél előállítási díját, ami ötven-hatvan százalékkal drágulna. A vállalkozói igazolvány és működési engedély kiadása duplájára, tízezer forintra emelkedne, az adatok módosítása pedig a jelenlegi kétezer forint helyett háromezer forintba kerülne.

A lakásvásárlás szempontjából, a tárca harmincmillióról tizenötmillióra szeretné csökkentetni az új építésű lakások szerzésére biztosított illetékmentességi értékhatárt. Lakáscsere esetén és a 35 évnél fiatalabbak első lakáshoz jutásához nyújtott illetékkedvezmény terén szintén szigorítás várható a szabályozásban.

Egyedül az örökösödési illeték díjában várható némi enyhülés, ahol a legközelebbi rokonoknak egymilió forinttal mérsékelt összeg után kell majd fizetniük illetéket.  Megszűnik ugyanakkor a bizonyos tulajdonszerzési módokhoz kapcsolódó illetékmentesség. A házassági bontóper és a bírósági eljárások illetékéért szintén dupláját kell majd jövő évtől fizetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik