Belföld

Magyar ingatlanok a mediterrániumban

Egyre többen vásárolnak ingatlant Spanyolországban és Horvátországban. Már nemcsak befektetesi céllal, hanem kifejezetten saját üdülésre is - írja a Napi Gazdaság.

A magyarok ugyan még csak 1996. január 1-je óta juthatnak megkötések nélkül külföldi ingatlanhoz, a korábban kedvelt Florida helyett ma már többen rendelkeznek Spanyolországban és Horvátországban tengerparti apartmannal. Az Egyesült Államokban a kedvező hitelfelvéltételek és jó bérbeadási lehetőségek miatt elsősorban befektetési céllal vásároltak a magyarok ingatlant. A terrortámadások és a távolság miatt azonban inkább Dél-Európa vált kedvelt befektetési hellyé.

Az idén tavasszal létrehozott Otthon Centrum Holiday Rt. spanyol, horvát, olasz és francia ingatlanok közvetítésével foglalkozik. Radó András, a részvénytársaság nemzetközi kereskedelmi igazgatója szerint Horvátországot elsősorban közelsége teszi vonzóvá. A vásárlást némileg nehezíti, hogy külföldinek ingatlanhoz jutni csupán a horvát igazságügyi miniszter véleményezése alapján a külügyminiszter hozzájárulásával lehet. Azonban a telekárak évente 15-25, frekventáltabb helyeken akár 30-50 százalékos emelkedése miatt – az ingatlanforgalmi adó ellenére – többeknek is megéri vállalni a költségeket.

Spanyolországban a hitelfelvétel körülményei kedvezőek: átlagosan 60-70 százalékos hitelhez lehet jutni. Ráadásul tavaly leggyorsabban itt nőttek az ingatlanárak Európában. A legolcsóbb inagatlanok a portugál-spanyol határon, négyzetméterenként 624 euróért vételezhetők. Barcelona környékén azonban négyzetméterenként 1200-5100 euróért kínálnak házakat. Mindemellett számolni kell a vásárláshoz tartozó járulékos költségekkel és a központi, illetve régiónkénti adókkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik