Belföld

37 százalékkal nőtt az E.ON Édász féléves profitja

Az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt. 2004. I. félévében 4,349 milliárd forint adózott eredményt ért el 36,93 százalékkal többet, mint tavaly az első félévben.

A cég gyorsjelentése szerint a társaság adózás előtti eredménye 5,211 milliárd forint volt 28,7 százalékkal magasabb a bázisidőszakinál, míg mérleg szerinti eredménye – amely megegyezik az adózás utánival – 226 százalékkal nőtt.

A 46,882 milliárd forint jegyzett tőkéjű társaság saját tőkéjének értéke 7,38 százalékkal 63,351 milliárd forintra emelkedett.

Az értékesítés nettó árbevétele 1,5 százalékkal 63,223 milliárd forintra növekedett a bázisidőszakhoz képest. Az ennek túlnyomó részét adó villamosenergia-értékesítés árbevétele 0,8 százalékkal emelkedett, az értékesítés volumene viszont 16,8 százalékkal csökkent a bázisidőszakhoz képest, amit a gyorsjelentés azzal magyaráz, hogy nagyfogyasztóik egy része kilépett a versenypiacra. Így a teljesítménydíjas fogyasztás 27,5 százalékkal mérséklődött, 1.411,1, GWh volt 2004 első félévében.

A lakás-háztartási fogyasztás 1.006,4 GWh teljesítménye 4,2 százalékos csökkenés. Ezt részben a háztartások energiatakarékos átalakításával magyarázza a társaság, amit ellensúlyozott a nappali fogyasztás – marketing akciókkal is ösztönzött – növekedése, a légkondicionáló és klíma berendezések terjedésével.

A közvilágítás fogyasztása a korszerűsítések következtében bekövetkezett előző évi csökkenések után az elmúlt egy évben 3,7 százalékkal növekedett, 30,6 GWh-t tett ki.

Az E.ON Hungária Energetikai Rt. 2004. április 22-én nyilvános vételi ajánlatot tett a társaság valamennyi “A” sorozatú törzsrészvényére 13.093,-Ft vételáron. A nyilvános vételi ajánlat sikeresen lezárult, a felajánlott részvények ellenértékét az E.ON Hungária Rt. 2004. június 14-én az eladóknak megfizette. Ezzel az E.ON Hungária Rt. a társaságban fennálló szavazati jogának mértékét 98,57 százalékra növelte.

A társaság határozott a fel nem ajánlott papírok megsemmisítéséről is, az ezzel kapcsolatos felügyeleti engedélyt azonban egy magánszemély bíróság előtt megtámadta. “A Pénzügyminisztérium és a PSZÁF eltérő értelmezése miatt kialakult bizonytalan jogi helyzet miatt az igazgatóság az át nem adott részvények érvénytelenítéséről szóló határozatát hatályon kívül helyezte, és arról döntött, hogy az érvénytelenítést a jogvitás helyzet lezárásáig mellőzi.

Az E.ON Hungária Rt. egyben kezdeményezte az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató részvényeinek kivezetését a Budapesti Értéktőzsdéről, erről a szeptember 9-re összehívott rendkívüli közgyűlés dönthet.

A társaság papírjaival a BÉT B kategóriájában kereskednek, az elmúlt egy évben áruk 10.050 és 14.488 forint között mozgott, legutóbb augusztus 13-án 12.900 forinton kereskedtek a részvénnyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik