Belföld

Baumag-ügy: az első cég elleni büntetőjogi intézkedés lehet

A Baumag-ügy lehet az első olyan ügy Magyarországon, amelyben alkalmazzák azt az európai uniós jogszabályt, amely alapján céggel szemben is indítható büntetőeljárás.

Monostori Attila ügyvéd, aki a Baumag-károsultak közül többeknek is képviselője, pénteken juttatta el a rendőrségre azt a vizsgálat-kiterjesztési kérelmet, amelyben az uniós jogszabályra hivatkozva kéri 110 Baumag-károsult nevében a további büntetőjogi fellépést az illetékes hatóságtól.

Monostori Attila elmondta: a május 1-jétől Magyarországon is érvényes uniós jogszabály alapján lehetőség van a cégekkel szemben is büntetőjogi intézkedések alkalmazására. Eddig a magyar jog szerint jogi személlyel szemben nem volt alkalmazható büntetőjogi intézkedés, csak azok meghatalmazottaival szemben. Az ügyvéd véleménye szerint e jogszabály alkalmazásával kiterjednek az intézkedési lehetőségek az olyan típusú átláthatatlan gazdasági bűncselekmények felderítésében és megakadályozásában, mint amilyen például a Baumag-ügy.

A jogszabály alkalmazásával ugyanis a büntetőügyben érintett cégek gazdasági tevékenysége akár felfüggeszthető, akár korlátozható és pénzbírsággal is sújthatók a vállalkozások – magyarázta Monostori Attila. “Így tehát e jogszabály alkalmazása alapvető segítség lehet egy átláthatóbb, tisztább gazdasági rendszer létrejöttéhez Magyarországon, ami minden magyar állampolgár érdeke” – jelentette ki Monostori Attila.

Az ügyvéd közölte azt is, hogy beadványáról, illetve az uniós jogszabály tudomása szerint első magyarországi alkalmazásáról tájékoztatja az Európai Bizottság illetékes főosztályát is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik