Belföld

Csődöt jelentett az Eurotours

Csődöt jelentett az Eurotours utazási iroda csütörtökön. Kártérítési igényeikkel az Atlasz Biztosítóhoz fordulhatnak az érintettek, a külföldön tartózkodók hazaszállításáról már folynak a tárgyalások.

A gazdasági tárca közleménye szerint a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal csütörtökön azonnali hatállyal hivatalból törölte az utazásszervező és -közvetítő tevékenységet folytatók hatósági nyilvántartásából a cégcsoport összes tagját (EUROTOURS Nemzetközi Utazási Iroda Kft., EUROTORS BUSZ Nemzetközi Utazási Iroda Kft., EUROTOURS AIR Utazási Iroda Kft.), így csütörtöktől újabb külföldre irányuló utak a cég szervezésében nem indulnak.


Csődöt jelentett az Eurotours 1

A csődöt jelentett Eurotours egyik bezárt utazási irodája (Forrás: MTI)

Az indoklás szerint a törlés indoka az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről szóló 1996-os kormányrendeletben foglalt előírások súlyos megsértése volt.

Az Eurotours az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: cégcsoporthoz tartozó utazási irodák, az Eurotours Kft, az Eurotours Air Kft. és az Eurotours Busz Kft. 2004. augusztus 12-én befejezi működését, mivel fizetésképtelenné vált és felszámolási eljárást kér maga ellen.

A cég magyarázata szerint az európai utazási piacon uralkodó gazdasági dekonjuktúra hatása már Magyarországon is érződik az utóbbi két évben. Ez által az utazások utáni haszon lényegesen lecsökkent, több esetben megszűnt. A cégcsoport csak utazási irodai tevékenységgel rendelkezett, így más tevékenységek hasznából nem tudta az itt keletkező veszteséget pótolni.

A cégcsoport tagjai összesen 172 millió forint vagyoni biztosítékkal rendelkeznek, amit érvényes biztosítási szerződés keretében kötöttek meg.


A külföldön tartózkodó utasok hazaszállításáról a QBE Atlasz Biztosító Rt. gondoskodik. Azok az utasok, akik még nem utaztak el, de befizették az utazásuk részvételi díját vagy a foglalót, kártérítési igényükkel szintén a fent említett biztosítóhoz fordulhatnak a 460-1400 telefonszámon. 

Horváth Péter, az Atlasz Biztosító Rt. utazási ágazatának értékesítési igazgatója az MTI-nek elmondta: jelenleg mintegy ezer ember tartózkodik külföldön az Eurotours-szal, elsősorban Görögországban, Spanyolországban, Olaszországban és Horvátországban. Hozzátette: a külföldön nyaralók egy részének hazautazása megoldott, a hazaútjuk ki van fizetve.


A cégcsoport legrégebbi tagja, az Eurotours Nemzetközi Utazási Iroda Kft. a cégbírósági adatok szerint 1989-óta üzemel, forgalma 2002-ben (a legutolsó esztendő, amelyről hivatalos adatok rendelkezésre állnak) meghaladta a 2 milliárd forintot. A társaság eddigi története során komolyabb botrányoktól mentesen folytatta tevékenységét, bár a 2002. évi beszámoló már 5 millió forintos üzemi veszteséget jelez. Az adatok szerint akkor a pénzügyi műveletek eredményei, és rendkívüli bevételek segítségével tudtak 4,918 millió forintos mérleg szerinti eredményt elérni. A cég a 2001-es esztendőt még 2,3 milliárdos árbevétellel, 55,8 milliós üzemi és 51,1 milliós mérleg szerinti eredménnyel zárta.


Az Eurotours internetes honlapján csütörtök kora délután semmi nem utal arra, hogy a társaság csődöt jelentett. Az érdeklődők szabadon válogathatnak a meghirdetett utazások között. A FigyelőNet megpróbált a honlapon megadott telefonszámon információt kérni az utazásokról, ám a szám sokszori próbálkozás után is foglalt jelzést adott.


A honlapon lévő online chat-en keresztül számos érintett érdeklődik a befizetett utakról. Más internetes fórumokon a hír hallatára sokan jelezték, hogy korábban is sok probléma volt az Eurotours utazásainak minőségével. Legutóbb az ismert fitness-sztár, Schobert Norbet részvételével reklámozott görögországi nyaralás során merültek fel – a résztvevők szerint – komoly problémák.  

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik