Belföld

Az amerikai légierő bombázta Fallúdzsát és Kútot

Négyen meghaltak, hatan megsebesültek szerdán az iraki Fallúdzsa ellen végrehajtott amerikai légi csapásban - közölték szerdán iraki kórházi források. Visszatért szerdán Bagdadba Ahmed Csalabi, az Iraki Nemzeti Kongresszus párt vezetője, aki ellen szombaton elfogatási parancsot adtak ki.

Összecsapások folytak szerdán a Muktada asz-Szadr radikális síita vallási vezetőhöz hű fegyveresek és az iraki rendőrség között Kút városában is, miközben amerikai helikopterek lőtték a Bagdadtól 175 kilométerre délre fekvő város déli körzeteit. Szemtanúk elmondása szerint a síita harcosok megrohamoztak egy rendőrségi fogdát és kiszabadítottak mintegy 50 foglyot.

Az iraki brit katonai erők szerdára virradóra légi csapást mértek a dél-iraki Amára síita felkelőinek állásaira. A támadásban 20 ember meghalt, további 50 megsebesült – közölték kórházi források. A halottak között síita fegyveresek és polgári áldozatok egyaránt vannak.

Ismeretlen fegyveresek agyonlőtték az egyik legnagyobb iraki síita pártnak, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsának (SCIRI) Dijála tartományi vezetőjét a fővárostól 40 kilométerre délre fekvő Mahmúdíjában. Az áldozat a SCIRI fegyveres szárnyának, a Badr dandárnak dijálai parancsnoka is volt. Az Iránnal szoros kapcsolatban álló SCIRI muszajibi irodájának vezetőjével ugyancsak merénylők végeztek a múlt hónapban. A párt szóvivője Szaddám Huszein volt iraki elnök híveit, a felkelőket és “a politikai folyamatot megakasztani próbáló terrorista bandákat” kárhoztatta a gyilkosságért.

Visszatért Csalabi

Visszatért szerdán Bagdadba Ahmed Csalabi, az Iraki Nemzeti Kongresszus párt vezetője, aki ellen szombaton elfogatási parancsot adtak ki. A jelek szerint az iraki vezetés biztosította arról a politikust, hogy nem veszik őrizetbe. Csalabit pénzhamisítással vádolják.

Hamarosan tanácskozik a nemzeti konferencia

A biztonsági helyzet ellenére augusztus közepén megkezdi tanácskozását az iraki nemzeti konferencia – közölte szerdán Bagdadban Faúd Masszum, a tanácskozást előkészítő bizottság elnöke. A konferenciának július 31-én kellett volna megkezdődnie, de az ENSZ főtitkárának kérésére az utolsó pillanatban két héttel elhalasztották a tanácskozást. A konferencia megválasztja a Nemzeti Tanácsot, amely felügyeli az átmeneti kormány tevékenységét a jövő évre tervezett választásokig, illetve elfogadja a 2005-re szóló költségvetést.

Újságírókat tartóztattak le?

napvilágot szerdán az IRNA iráni hírügynökség több, Irakban dolgozó munkatársának eltűnéséről. Az IRNA korábbi bagdadi irodavezetője arról számolt be, hogy ismeretlen fegyveresek behatoltak a hírügynökség bagdadi irodájába, és magukkal vittek négy újságírót. A volt irodavezető azt is elmondta, hogy hétfő óta nem tudnak telefonon kapcsolatba lépni az irodával. Az IRNA külpolitikai főszerkesztője ugyanakkor szerdán Teheránban közölte, hogy egy iráni és két iraki munkatársukat a bagdadi rendőrség tartóztatta le hétfő éjjel, az iroda felszerelését pedig lefoglalták. A bagdadi rendőrség nem erősítette meg, hogy ők eszközölték volna az újságírók letartóztatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik