Belföld

Kérdéses a pedagógusok idei reálbér-értékének megőrzése

A pedagógus szakszervezetek tanév-kezdés előtt tartott sajtótájékozatóján kiderült, hogy nem igazán van esély a pedagógusok idei reálbér-értékének megőrzésére - közölte a Magyar Rádió Online.

A pedagógusok idei alig 3 százalékos keresetemelkedéséről a minisztérium is elismeri, hogy elégtelen a nettó bérek értékének fenntartásához, de úgy véli, még meg lehet egyezni.

A szakszervezetek megítélése szerint azonban a kormány által ajánlott bérfejlesztő intézkedések nem teljesítik a sztrájkbizottság és a kormány között korábban kötött megállapodásokat – közölte Varga László, az érdekképviselet elnöke.

Az eddigi egyeztetésekkel kapcsolatos határidők augusztus végén lejárnak, így mihamarabb tárgyalni kell a közszolgálati törvény helyzetéről. Erre van kormányzati ígéret is, és készül az előterjesztés a 13. havi megváltozott szabályozásáról, valamint a 2004. évi elmaradt 13. havi fizetésről is.

A kabinet álláspontja szerint reális lehetőség, hogy a 2005. évi illetményrendszerekbe januártól beépítsék az ez évben még elmaradt, hat százalékos növekedést, és erről az alapról induljanak a jövő évi bértárgyalások.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik