Belföld

Folyamatos a pénzkivonás a kötvényalapokból

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai által kezelt vagyon tekintetében egyes befektetési alap kategóriákat tekintve harmadik hónapja tart az ellentétes tendencia a pénzpiai és kötvényalapok esetében.

Míg a pénzpiaci alapok vagyona immár negyedik hónapja dinamikusan nő (júliusban 4 százalékkal), addig a kötvényalapokból az utóbbi három hónapban ismét jelentősnek tekinthető vagyon áramlott ki (a júliusi csökkenés 3,4 százalékos volt).

Szintén csökkenés következett be a részvényalapoknál, bár ennek mértéke nem volt jelentősebb (1,7 százalékos). 12 százalékkal megugrott ugyanakkor a vegyes alapok vagyona, elsősorban új alapok indulásának köszönhetően. Az ingatlanalapok is folytatták szinte már szokásos, kiegyensúlyozott növekedésüket, vagyonuk egy hónap alatt 0,7 százalékkal nőtt.

Összességében – elsősorban a kötvényalapokból való pénzkivonás miatt – minimális mértékben, 0,3 százaélkkal csökkent az alapokban lévő vagyon júliusban. Az alapokkal szemben az elmúlt hónapban számottevő mértékben nőtt ugyanakkor mind a pénztári portfoliókban lévő vagyon (2,1 százalékos növekedés), mind az egyéb kezelt portfolió vagyona (2 százalékkal). A pénztárak esetében említésre méltó, hogy a magánnyugdíj-pénztárak gyors növekedése mellett 0,7 százalékkal csökkent az önkéntes pénztárak vagyona. A pénztári vagyon- és egyéb portfoliókezelési ág dinamikus növekedésének köszönhetően júliusban összességében 1,1 százalékkal nőtt a BAMOSZ tagok kezelésében lévő összvagyon nagysága, megközelítve a 2200 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik