Belföld

Emeli a jegyárakat a KLM

Az Air France légitársasággal idén fuzionált KLM holland légicég augusztus 17-től 1-3 százalékkal emeli a jegyek árát. A cég szerdai amszterdami közlése szerint az áremelésnek nincs köze az olaj drágulásához.

A KLM szóvivője azzal indokolta a döntést, hogy növekszik a KLM gépeinek telítettsége, és az előzetes helyfoglalásokban is pozitív fejlemények tapasztalhatók.

Hétfőn a British Airways a korábbi több mint kétszeresére, 12 fontra emelte az üzemanyag pótdíjat a hosszútávú járatokon az olaj drágulására hivatkozva. A brit légicég példáját várhatóan másik is követik majd. A KLM korábban már bevezette az üzemanyag pótdíjat, de a szóvivő szerint figyelik a piacot, ami arra utal, hogy a KLM nyitva hagyta a pótdíj további emelésének kérdését. A fúzió után a világ legnagyobb légitársaságának számító Air France-KLM a múlt héten azt közölte, hogy júliusban 9,5 százalékkal nőtt az utasforgalma.

A holland KLM három év óta először volt nyereséges tavaly. A költségcsökkentési intézkedéseknek köszönhetően a KLM 24 millió eurós adózott eredményt jelentett a márciussal zárult 2003/04-es pénzügyi évéről, az előző évben még 416 millió euró volt a vesztesége. A KLM árbevétele 5,877 milliárd euró volt, az előző évi 6,485milliárd után. Üzemi eredménye 120 millió euró volt, az egy évvel korábbi 484 millió euró veszteség helyett.

A KLM papírjait már nem jegyzik az amszterdami tőzsdén. Az Air France szerda délelőtt 11,79 euró volt a párizsi értéktőzsdén, 0,08 százalékkal magasabb a keddi 11,78 eurós zárónál. Szerdán 11,90 eurón nyitott, január óta 2,96 százalékkal, egy év alatt 12,86 százalékkal lett olcsóbb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik